Istinska priprema za svet odraslih 1

Već su čuvene godišnje preporuke Bila Gejtsa, koji svake godine ukaže na pet najzanimljivijih knjiga koje je pročitao pa se tako na njegovoj prošlogodišnjoj listi našla i knjiga Spremni za život – Škola: istinska priprema za svet odraslih Dajen Tavener, koju je nedavno, u prevodu Milice Simić, objavio novosadski Psihopolis.

„Kao što svaki roditelj zna, spremanje dece za život posle srednje škole dug je i težak zadatak. Dajen Tavener, koja je osnovala Samit, jednu od najboljih mreža državnih srednjih škola, napisala je vodič koji će vam pomoći da taj proces učinite što je moguće lakšim i plodonosnijim, naveo je Gejts kao obrazloženje.

Šta je ono što zaista želimo da naša deca nauče u školi? Šta je to zaista dobra srednja škola koja će pripremiti učenike za realan život i svet koji ih očekuje? Kako učenik srednje škole može da zaključi ko je i šta želi u životu? Kako uspostaviti zdravu i konstruktivnu saradnju škole i roditelja..? Pitanja su sa kojima se kroz primere iz prakse bavi Dajen Tavener, koja je osnovala Samit (2003), jednu od najboljih mreža državnih srednjih škola i ustanovila novu viziju srednjoškolskog obrazovanja. Gotovo hronološkim redom podelila je sa čitaocima svoja iskustva u stvaranju Samita – iskustva u radu koja je imala u drugim školama, motive da unese ključne promene u nastavni proces i odnos prema učenicima, uspone i padove na tom putu. Temeljni pristupi na kojima se insistira u Samitu su učenje u realnom svetu i na osnovu rada na projektima, samousmeravanje, kritičko razmišljanje, saradnja i podsticanje radoznalosti. Osnovno polazište pedagoškog rada u ovoj školi je uverenje da sva deca mogu biti uspešna, ali da je neophodna i briga o svakom učeniku i uverenje da ocena ne opisuje učenika nego njegov nivo savladavanja neke veštine. Knjiga je pravi vodič i korisna mapa sa neophodnim smernicama za nastavnike, roditelje, pedagoge ali i učenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari