Istinski junak našeg doba 1

Glavni lik filma Terminal zarobljen je na aerodromu dugih devet meseci, a junak novog (pikarskog) romana Miljenka Jergovića Vjetrogonja Babukić i njegovo doba, koji je nedavno objavila Booka, putuje avionima širom globusa neverovatnih trideset godina.

Njegovo ime je Babukić i u svet se otisnuo početkom rata iz 1990-ih, bežeći od Zagreba, posla u JNA i trudne ljubavnice preko ljubljanskog Brnika dalje, daleko nekuda. Već na prvom letu prema Frankfurtu stekao je talent da usvoji novi jezik čim ga čuje i da mu svi – od carinika i stjuardesa do slučajnih suputnika – neizmerno veruju.

Babukićeve avanture uporedive su jedino sa Švejkovim ili Don Kihotovim.

Obilazeći svet nebrojeno puta, a nikad ne izvirivši iz aerodroma ili aviona, on pažljivo sluša fantastične i neverovatne priče ljudi svih rasa i vera koje susreće – od dagestanske veštice, preko švedskog antropologa Olsona, sve do Dinka Mikuličića, sina najpoznatijeg Udbinog ubice, s kojim će na beogradskom aerodromu dočekati kraj sveta.

Vjetrogonja Babukić i njegovo doba savremeni je pikarski roman u kojem se ogledaju naši strahovi, bojazni, opsednutost seksom, tračem, ićem i pićem…

Miljenko Jergović napisao je delo u kojem se eros i tanatos, moguće i nemoguće dodiruju i spajaju kao u Rableovim, Sviftovim ili Helerovim knjigama, a njegov vjetrogonja Babukić, istovremeno brižan i tašt, strašljiv i hrabar, istinski je junak našeg doba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari