Kako je jedna Knjaževčanka počela da pravi lutke - vilenjake 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Kao mala volela je makete, a kada je odrasla počela je da izrađuje vilenjake. Gubitak posla samo je bio okidač da započne nešto novo, a sada planira da još više zapliva u posao izrade lutaka.

Ivana Božinović (38) iz Knjaževca krajem godine počela je da pravi neobične lutke od raznih predmeta. Za Danas kaže da je o takvom poslu od malena maštala.

“Počela sam da pravim vilenjake, koje neki nazivaju i gnomovima, negde oko Nove godine. Nije mi bila namera da ih pravim stalno i puno, već samo nekoliko komada za sebe”, započinje svoju priču ova Knjaževčanka.

Prema njenim rečima, to je počela da radi kako bi dekorisala kuću oko praznika, ali prijatelji koji su videli kako izgledaju njeni vilenjaci, pitali su je zašto ne počne da ih pravi više pošto su prelepi.

vilenjaci
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“I tako sam posle par dana razmišljanja, rešila da ih pravim i za sebe, ali i za prodaju. Tako je sve počelo”, uz osmeh nam govori Ivana Božinović.

Sagovornica Danasa kaže da je u oktobru ostala bez posla, ali da joj izrada vilenjaka nije drugi posao već samo hobi. Tako je planirala.

“Kao što sam rekla, nisam planirala u početku da izrada lutaka bude moj posao, ali vremenom, posvetila sam se izradi vilenjaka i nisam pogrešila”, objašnjava ona.

Kako je jedna Knjaževčanka počela da pravi lutke - vilenjake 2
Foto: Miljko Stojanović Danas

Ivana kaže da je u jednom salonu lepote postavila svoje ručno izrađene vilenjake, a da su ljudi imali samo pozitivne komentare.

“Spojili smo lepo i korisno – ja sam pokazala svoje proizvode, a ona je ukrasila svoj salon”, opet uz osmeh govori Ivana.

Kako je zaživela ideja o lutkama vilenjacima?

Naša sagovornica kaže da je tehniku izrade vilenjaka videla na internetu i da je brzo shvatila kao se lutke izrađuju.

“Počelo je tako što sam tražila video kako se pravi kamin, a pored kamina do mene su stigli video klipovi izrade vilenjaka. To mi se uklopilo uz kamin, i tako sam nastavila sa izradom dalje”, objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim rečima ako se samo posveti izradi vilenjaka, u početku joj je bilo potrebno više, a sada manje vremena.

ivana božinović
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Ako sam radila samo izradu vilenjaka bilo mi je potrebno više od dva sata, a sada mnogo manje. Stvarno nije teško ako zavoliš ovaj posao. Problem što ne pravim onoliko koliko želim je to što imam i drugih poslova u kući, ali polako pronalazim vreme za sve”, kaže ona.

Od čega Ivana Božinović pravi vilenjake?

Što se materijala za izradu vilenjaka tiče, Ivana kaže da koristi plastične flaše, krpice, kartončiće, lepak kao i razne biserčiće.

“To ja koristim za izradu. Do sada sam napravila više od 40 vilenjaka. Dosta sam poklonila, a ostavila sam neke i za sebe”, objašnjava ona.

Kako je jedna Knjaževčanka počela da pravi lutke - vilenjake 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Ivana Božinović kaže da je nedavno svoje proizvode počela da reklamira putem društvenih mreža, tako da su se pojavile i prve mušterije.

Planovi za budućnost su takođe vezani za vilenjake. Ivana kaže da planira da se još više posveti ovom poslu, pošto voli takve i slične poslove.

“Nekada sam ukrašavala torte i kolače. Obožavam ručne radove. Po struci sam građevinski tehničar tako da obožavam makete, a izrada vilenjaka je sličan posao”, kaže naša sagovornica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari