Iz Kovaks mehanizma stiglo prvih 57.600 doza vakcina AstraZeneka 1Foto: N1

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas, posle dočeka prvog kontigenta vakcina iz Kovaks mehanizma, da je reč o 57.600 doza vakcine AstraZeneka.

Ona je rekla da Srbija na odgovoran i efikasan način obavlja proces vakcinacije i da će ovo omogućiti da u svakom trenutku budu dostupne doze neke od vakcina.

Joksimović je istakla da je Srbija među prvima pristupila uspostavljanju Kovaks mehanizma juna i jula 2020, da je EU najveći donator u okviru Kovaksa, da je Srbija finansijskom kontribucijom od 2,1 milion evra „bila jedna od prvih zemalja koja je učestvovala u razvoju vakcine“ i da je taj iznos veći od onog kog su dale „čak i neke članice EU“.

Dodala je da je u međuvremenu došlo do problema u isporukama u svetu, ali da Srbija nije ni na koji način krivila ni Kovaks, ni EU.

Ukazala je da u situaciji u kojoj u mnogim zemljama nema dovoljno vakcina, ljudi u Srbiji mogu da se vakcinišu, a da u neku ruku mogu i da biraju vakcinu.

Joksimović je kazala da ima informaciju da je u EU notirano da je Srbija pomagala i regionu, vodeći se idejom da dok svi nisu bezbedni niko nije bezbedan.

Ona je rekla da zemlje EU ulaze u nove rigorozne mere, da brojevi rastu, te da smatra da je ovaj kontigent veoma važan i da se ista dinamika očekuje i u budućnosti.

Dodala je da se pregovara sa EU i o dodatnim količinama koje bi se nabavile iz Kovaksa.

Šef političkog sektora Delagacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc istakao je da Srbija napreduje u procesu vakcinacije, ali da borba i dalje traje.

On je upozorio da se virus i dalje širi i da će ove doze pomoći da se spasu životi.

Kako je rekao, EU je vodeći donator Kovaks mehanizmu, s obavezom da uloži 2,2 milijardi evra.

„Ovaj mehanizam je isporučio 30 miliona vakcina tamo gde su najpotrebnije i dobro je da su stigle i u Srbiju“, poručio je Lorenc i dodao da će EU nastaviti da pomaže našoj državi.

Zamenik direktora SZO Mengistu Abebauehu Asefa pohvalio je izuzetan progres u vakcinaciji u Srbiji.

„Ono što je Srbija uradila po pitanju vakcinacije zaslužuje sve pohvale. Ova pandemija će dugo trajati i vakcine će biti ključni alat u borbi protiv kovida“, istakao je Asefa.

On je poručio da niko nije bezbedan dok svi ne budu sigurni, te dodao da je SZO obezbedio mehanizam za pravednu raspodelu vakcina putem mehanizma Kovaks.

Istakao je da se 190 zemalja pridružilo Kovaks inicijativi i da je plan da se isporuči više od dve milijarde doza do kraja godine.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova takođe je pohvalila izuzetanu organizaciju i proces vakcinacije u Srbiji

Ona je istakla da je danas u Srbiju stiglo 57.600 doza, kao prvi deo isporuke preko Kovaksa, i dodala da će Unicef dostaviti još 201.600 doza.

Dodala je da je Unicef odabran globalno kao agencija za nabavku i distrubuciju Kovaks vakcina i ta agencija UN je najveći pojedinačni kupac u svetu za redovnu imunizaciju i ima dugogodišnjre iskustvo u uvođenju novih vakcina na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari