vakcinacijaFoto: BETAPHOTO/EMIL VAS

Ažurirana vakcina protiv kovida, čiju je upotrebu odobrila američka Uprava za hranu i lekove (FDA) koštaće između 120 i 130 dolara po dozi, objavili su proizvođači vakcine u utorak, a prenosi Foks njuz (FOX News). Vakcine su namenjene za najnovije podvarijante omikrona, od kojih je EB.5 (Eris) već potvrđen u Srbiji.

Rukovodioci kompanija Fajzer, Biontek, Moderna i Novavaks izneli su cene za svoje nove ažurirane vakcine na sastanku u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Kako prenosi Rojters, vakcina Fajzer/Biontek koštaće 120 dolara po dozi, Moderne 129, dok će Novavaks vakcina biti 130 dolara po dozi.

Kompanija Moderna objavila je na društvenoj mreži X da će njihova ažurirana vakcina protiv kovida (Spikevax) za starije od 12 godina biti dostupna u apotekama širom SAD u narednim danima.

„Kako se približavamo jesenjoj i zimskoj sezoni, važno je priznati da kovid i dalje predstavlja značajnu pretnju po zdravlje i nedavni podaci pokazuju porast infekcija i hospitalizacija. Ažurirane vakcine, u kombinaciji sa drugim proaktivnim koracima, mogu nam pomoći da uspešno pređemo na predstojeću sezonu uz minimalne poremećaje i zaštitimo ugroženu populaciju od teških bolesti“, poručila je Moderna na društvenoj mreži X.

Za razliku od ostalih, vakcina Novavaks ne koristi mRNA i još uvek čeka konačno odobrenje FDA, navodi se na njenoj veb stranici.

Najava cena dolazi dan nakon što je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila i odobrila ažurirane mRNA vakcine protiv COVID-19 za hitnu upotrebu.

Ažurirane vakcine, koje proizvode Fajzer i Moderna, formulisane su da bliže ciljaju trenutno cirkulišuće varijante, posebno omikron varijantu KSBB.1.5, saopštila je FDA. Takođe, ova vakcina bi trebalo da pruži i bolju zaštitu od ozbiljnih posledica kovida, uključujući hospitalizaciju i smrtne ishode.

Te vakcine su odobrene za sve koji su stariji od 5 godina i nisu primili vakcinu protiv COVID-a u poslednja dva meseca.

Pored toga, svako ko ima između 6 meseci i 4 godine i koji je prethodno bio vakcinisan protiv kovida, može da primi jednu ili dve doze ažurirane vakcine u zavisnosti od vremena kada je primio poslednju dozu, saopštila je FDA.

Kako se navodi, broj doza koje ljudi mogu da prime nove vakcine zavisiće od njihove prethodne istorije vakcinacije.

„Deca uzrasta od 6 meseci do 4 godine mogu da prime ili tri doze nove Fajzer vakcine ili dve nove Moderne vakcine“, saopštila je FDA.

Direktor Centra za procenu i istraživanje bioloških preparata američke Uprave za hranu i lekove Piter Marks podstakao je nastavak upotrebe vakcina.

„Vakcinacija je i dalje ključna za javno zdravlje i kontinuiranu zaštitu od ozbiljnih posledica COVID-19, uključujući hospitalizaciju i smrt. Javnost može biti sigurna da su ove ažurirane vakcine ispunile rigorozne naučne standarde agencije za sigurnost, efikasnost i kvalitet proizvodnje“, naveo je Marks u saopštenju FDA i ohrabrio one koje ispunjavaju uslove da razmisle o vakcinaciji.

Podsetimo, pre sedam dana saopšteno je da je podvarijanta omikron soja korona virusa EG.5 (nazvane Eris) potvrđena u Srbiji. Tu informaciju objavio je Institut za javno zdravlje Vojvodine, čiji Centar za virusologiju je identifikovao prisustvo ove varijante u okviru redovnog nadzora nad kovidom, na urorku od 30. avgusta na teritoriji Južnobačkog okruga.

Iako stručnjaci navode da daje blaže kliničke slike, sa druge strane, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu dr Goran Stevanović iznosi podatak da je u toj bolnici trenutno na lečenju 10 obolelih od korone.

Komentarišući dinamiku razvijanja situacije u vezi sa kovidom i vakcinama, prof. dr Radan Stojanović sa Katedre za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu izjavio je za Danas da nije iznenađen razvojem unapređenih vakcina koje u sebi sadrže agense novih podvarijanti dominantnih sojeva korona virusa.

Smatra da u ovoj fazi pandemije „treba da zaštitimo ranjive kategorije stanovništva od kovida“.

„To su građanke i građani koji su stariji od 65 godina, hronično oboleli od, na primer, kardiovaskularnih bolesti, dijabetetsa, onkološki pacijenti… S druge strane, kada su u pitanju nove unapređene vakcine moramo znati odgovore na određena pitanja. Jedno od njih jeste koliko je puta određena osoba dosad bila vakcinisana, da li je u poslednjih šest meseci primila neku od vakcina ili preležela bolest. Glavno pitanje je, naravno, odnos koristi i rizika od primanja vakcina jer, kao što svi znamo, svaka vakcina nosi sobom određeni rizik“, naveo je dr Stojanović.

Logično bi bilo, kako je dodao, da i Srbija nabavi određene količine novih vakcina za već pomenute građanke i građane koji spadaju u rizične grupe.

„Da li će to da se desi jeste pitanje za nadležne u državi koji bi na osnovu relevantnih podataka procenili šta bi trebalo da urade“, poručio je on.

Prema poslednjim podacima od 7. septembra, u predhodnih sedam dana u našoj zemlji registrovano je 964 novoinficiranih korona virusom od 5.647 testiranih. Naredni presek biće objavljen sutra, 14. septembra na sajtu www.covid19.rs

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari