Umesto da se dijalogom dođe do rešenja za blokadu pravosuđa koja je nastala 17. septembra, kada su članovi Advokatske komore Srbije stupili u štrajk, suprotstavljene strane žele da pritiskom na advokate ojačaju pregovaračke pozicije.

 Predsednik AKS-a Dragoljub Đorđević rekao je za Danas da su tužioci pod pritiskom Ministarstva pravde podnosili krivične prijave za ometanje pravde protiv advokata koji odbijaju da se pojave na poslu po službenoj dužnosti. On nije mogao da govori o konkretnom broju krivičnih prijava, a u međuvremenu je Ministarstvo pravde demantovalo ove navode. S druge strane, AKS je pokrenula 11 disciplinskih postupaka protiv advokata koji su postupili suprotno odluci Komore o obustavljanju rada.

Kao odgovor na situaciju u kojoj obe strane pokušavaju da utiču na disciplinovanje advokata, AKS je formirala Protestni odbor, koji je u stalnom zasedanju. U saopštenju AKS-a stoji da komore „u slučaju privođenja advokata odmah obaveste celokupno članstvo, sredstva javnog informisanja i organizuju javna okupljanja u što većem broju“. Takođe, AKS je najavila da će počevši od danas organizovati protestna okupljanja.

Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda, nije želeo da se izjašnjava ni o navodnim krivičnim prijavama protiv advokata koji se nisu pojavili na poslu, ni o disciplinskim, protiv onih koji jesu. Kako kaže, nije bio prisutan na poslednjoj sednici skupštine AKS, pa samim tim ne može ni da komentariše.

– Mene kao advokata obavezuje etički kodeks da se po službenoj dužnosti pojavim kada se to od mene traži. Istovremeno, kodeks predviđa da advokat odbije poziv ukoliko nema vremena ili znanja da na adekvatan način pruži zaštitu prava klijenta – kaže Šoškić i dodaje da postupanje u slučaju obustave rada nije definisano iz prostog razloga što protest advokata predstavlja presedan.

Govoreći o pregovorima sa predstavnicima države, Šoškić kaže da se oni vode na dva koloseka.

– U četvrtak je održan sastanak sa ljudima iz Ministarstva finansija na kom se razgovaralo o poreskoj politici. Sledeći sastanak treba da se održi narednih dana – navodi Šoškić. Pregovori sa Ministarstvom pravde o pitanju javnih beležnika, prema njegovim rečima, ne postoje, čak ni formalno.

– Nema nikakvih pregovora, ni nagoveštaja pregovora. To je zbog tvrdog stava ministra Selakovića, koji ne želi da razgovara dok traje štrajk. Verujem da će ministar da popusti i da sedne da razgovaramo – ističe Šoškić.

Komisija za sprovođenje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa je na jučerašnjoj sednici apelovala na advokate i nadležna ministarstva da hitno nastave dijalog i reše pat-poziciju u kojoj se našlo pravosuđe zbog štrajka advokata.

U ime Komisije koju čine sudije, tužioci, advokati, predstavnici

strukovnih udruženja, Ministarstva pravde i Pravosudne akademije, zvanični apel uputio je predsedavajući Dragoljub Milojević.

Milojević, koji je i predsednik Visokog saveta sudstva i Vrhovnog

kasacionog suda, na početku sednice je izabran na mesto predsedavajućeg i na taj način na godinu dana preuzeo mandat od sudije Miroljuba Tomića.

– Apelujemo na advokate da prekinu štrajk i da počnu dijalog s ministarstvima bez ikakvih prethodnih uslovljavanja, jer građani ne smeju da trpe posledice takvog stanja i pat-pozicije koja je nastala između advokata i ministarstava finansija i pravde – rekao je Milojević.

On je kazao da su svi svedoci pat-pozicije u pravosuđu kada se suđenja ne održavaju, pa čak ni oni procesi gde je njihovo prisustvo obavezno. Sednici Komisije nisu prisustvovali predstavnici advokata. Ministar pravde Nikola Selaković, koji je prisustvovao sednici, takođe je pozvao advokate da ne štrajkuju i nastave dijalog i poručio im da se „zna kako se menjaju zakoni i utvrđuje njihova ustavnost“.

– Ako neko pokušava iz neprava da ostvari pravo, to neće moći da uradi. Ova država ima svoj Ustav i zakone i zna se da se zakoni menjaju u Skupštini Srbije, a da se o zakonitosti izjašnjava Ustavni sud – rekao je Selaković.

SelakoviĆ: Namerne dezinformacije

– Sto za razgovor je otvoren i ruka pružena za one koji hoće da se dogovore, a ako neko neće da se dogovora, onda advokatura kao struka ima problem sa onima koji je predstavljaju, rekao je ministar Selaković u Palati pravde. On je demantovao da je Ministarstvo pravde podnelo krivične prijave protiv advokata koji nisu postupali po službenoj dužnosti, navodeći da ministarstvo ne može da pokreće krivični postupak, kao i da, koliko je njemu poznato, ni tužilaštvo to nije uradilo. „Nekome odgovara da seje dezinformacije i neistine. Neko se žestoko boji hapšenja“, rekao je Selaković.

Poziv na javnu debatu

– Pozivamo na javnu debatu ministra pravde i ministra finansija sa predstavnicima advokature Srbije u bilo kom terminu na javnom servisu sa željom da se kroz suočavanje argumenata pronađe način izlaska iz do sada neprimerenog odnosa između izvršne vlasti i advokature – stoji na sajtu AKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari