Izjava ljubavi ostrvu Mauricijus 1

Ljubitelje savremene književnosti novosadska Akademska knjiga obradovala je nedavno romanom francuskog književnika Le Klezioa Alma, u sjajnom prevodu profesorke Tamare Valčić Bulić.

U ovom romanu dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ž. M. G. Le Klezio priča o naučniku koji dolazi na ostrvo Mauricijus u potrazi za ostacima izumrle ptice dodo.

Umesto tragova o dodou nalazi priču o svojoj porodici koja je nekad živela na ovom živopisnom ostrvu – biseru u Indijskom okeanu.

Kad je Žeremi Felsen stigao na Mauricijus, on je znao samo da je njegova porodica vekovima uzgajala duvan, a potom i šećernu trsku na imanju Alma.

Ali, sve je to bilo davno, plantaže više ne postoje.

Modernost je stigla i na Mauricijus, sa avionskim saobraćajem, turistima, supermarketima itd.

Iako Žeremi, koji nikad ranije nije bio na ostrvu, ne nalazi zapravo ono što je tražio – tragove izumrle ptice dodo, on svuda otkriva tragove svoje porodice, i sa mnogim otočanima razgovara o njima.

Drugi lik u romanu, Dominik – zvani Dodo – koji je rođen na ostrvu, paralelno sa Žeremijem priča svoju priču – o kolonijalizmu i bolesti, ali i o radoznalosti, zanosu i životnim radostima žitelja ostrva.

Boravak na Mauricijusu Žermija dovodi do spoznaje da će, iako ne živi tamo, njegovo poreklo uvek biti deo njega, da će u duši i srcu uvek nositi ostrvo i Almu.

Le Klezio vešto prepliće priče svoja dva lika i pretače je nezaboravan roman o kolonijalizmu i modernosti, o prirodi, kulturi, lepoti i jedinstvenosti ostrva Mauricijusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari