U Noći muzeja prijepoljski Muzej otvorio je svoja vrata za sugrađane koji su do ranih jutarnjih časova pratili preko petnaest različitih programskih sadržaja u njegovim galerijskim prostorima, na letnjoj kulturnoj sceni i u Katoličkoj crkvi smeštenoj na velikoj steni iznad Lima. Prijatna majska noć naterala je i ljude koji inače retko obilaze muzeje i galerije da prekorače prag ove ustanove i vide šta je to što im je prijepoljski Muzej u Noći muzeja ponudio, a da oni mogu da biraju gde će i šta da pogledaju i obiđu.


– Mi smo naš program za ovu manifestaciju tako koncipirali što smo ga prilagodili svim uzrastima. Najmlađi okupljeni u Grupi „Mašta“ OŠ „Milosav Stiković“ sa Kolovrata otvorili su Noć muzeja u našem gradu na letnjoj kulturnoj sceni ritmičkim igrama i čitanjem radova upravo na temu ove manifestacije i o najboljem evropskom muzeju, a potom su se tokom cele noći smenjivali sadržaji i programi koji su kod publike naišli na veoma dobar prijem i odziv, rekao je Slavoljub Pušica, direktor Muzeja u Prijepolju.

U izložbenim prostorima i galerijama posetoci su mogli da vide sedam različitih postavki kako po tematici tako i po umetničkom izrazu. Uz stalne muzejske postavke, među kojima se izdvaja izložba „Vlade Divac“ i uz Antički arheološki materijal od II – IV v.n.e. sa lokaliteta Rimske nekropole na Kolovratu, posetioci su videli izložbu umetničkih dela Ivane Dragutinović Sokolovski, fotografije iz zbirke „Ljudi sa margine“ Mance Juvan, angažovane plakate studenata Akademije umetnosti iz Novog Sada i postavku muzičkih instrumenata „World music“. Veliki broj posetilaca u Noći muzeja po prvi put je obišao i Katoličku crkvu, jedini spomenik katoličke provinijencije na teritoriji srednjeg Polimlja iz XIX veka podignut na levoj obali Lima, a koji predstavlja jedan od simbola Prijepolja i u čijoj unutrašnjosti se od pre tri godine nalazi stalna izložba starih fotografija ovog mesta.

Ljubitelji filma gledali su „Svetsko glasanje“ španske produkcije koje je prijepoljskoj publici predstavilo Udruženje građana „Nova vizija“, nešto kasnije film o Ivi Bitovi, posvećen češkoj kompozitorki eksperimentalne muzike, a potom i „Banane“ švedskog autora Frederika Gertena. Publika je do ponoći na letnjoj kulturnoj sceni Muzeja uživala i u muzičkom nastupu grupe „Crni dijamantni voz“ i uz film o muzičkom životu Roma, da bi tačno na razdvajanju dva dana, nakon što je prikazan u Beogradu, Zagrebu i u Americi, počela premijera dokumentarnog filma „Nekad braća“ koji govori o rastanku zlatne generacije JU košarke i raspadu bivše Jugoslavije kao i o prekinutom prijateljstvu Vlada Divca i Dražena Petrovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari