Izmene krivičnog zakonika 1Foto: printscreen/Youtube

U Srbiji će biti usvojene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kao i novi Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, najavila je danas ministarka pravosuđa Nela Kuburović.

Biće ojačano Tužilaštvo za organizovani kriminal, ustanovljeni regionalni centri za borbu protiv korupcije u višim javnim tužilaštvima, usvojene nove metode rada policije, tužilaštva i sudova, rekla je Kuburović.

Ona je, na konferenciji povodom godinu dana primene Zakona o zaštiti uzbunjivača, najavila da će biće donet i Zakon o poreklu imovine, koji će u antikoruptivnu borbu uvesti i Poresku upravu.

Govoreći o efektima primene Zakona o uzbunjivačima, Kuburović je navela da je do 1. septembra u višim sudovima bilo u radu 157 predmeta po tužbama za uzbunjivanje, a rešeno ih je 89.

Sudije efikasno postupaju u zaštiti uzbunjivača. Privremena mera, koja je prva pomoć uzbunjivaču, mora biti doneta u roku od osam dana, a prosek naših sudova je tri. Efikasno postupanje potvrđuju i statistički izveštaji – od ukupno 47 podnetih predloga odlučeno je u 37 predmeta, rekla je ona.

Sudska zaštita uzbunjivača je, prema mišljenju Kuburović, jedno od najsavremenijih rešenja, i oni su povlašćeni i ne moraju da dokazuju ili da prijavljuju korupciju „u dobroj veri“, nego mogu da biraju „hoće li spoljašnje ili unutrašnje uzbunjivanje“.

Kuburović je ukazala da, kada su uzbunjivači u pitanju, u Srbiji, nažalost, oni koji pokažu hrabrost i prijave korupciju ili kršenje javnog interes, često počnu da trpe odmazdu i dobiju otkaz, i zato zakon treba da bude prepreka takvom postupanju.

Građani koji prijavljuju korupciju, oni najhrabriji i najsavesniji, moraju da dobiju zaštitu. Drugo, to je odličan način da se sazna i rasvetli veliki broj krivičnih dela. To omogućava uspostavljanje mehanizma koji nazivamo savez država i građana, konstatovala je ona.

Zamenik predsednika Vrhovnog kasacionog suda Snežana Andrejević naglasila je da sredina ne kažnjava samo uzbunjivača, nego i sve njemu bliske osobe, uključujući i maloletnu decu, i zato je na sudstvu da ih efikasno zaštiti, a jedan od načina je i privremena mera zaštite.

Kako je objasnila, ta odmazda prema uzbunjivačima može biti najšireg spektra, sudski postupci su dugotrajni, i zato ih treba zaštititi od toga, jer se na kraju ispostavi da su bili u pravu.

Direktor kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj američke agencije USAID u Srbiji Laura Palmer Pavlović ocenila je kao ohrabrujuću činjenicu da se u Srbiji sprovodi zaštita uzbunjivača i poručila da Vlada SAD ostaje posvećena da podrži napore države u toj oblasti.

U Srbiji je, u prvih šest meseci primene zakona, bilo pet slučajeva „unutrašnjeg uzbunjivanja“, i 15 „spoljašnjih“.

Od unutrašnjih, jedno je bilo u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, a po dva u ministarstvima odbrane i spoljnih poslova.

Spoljašnjih uzbunjivanja bilo je 10 u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, četiri u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i jedno u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari