U stadu Dragoljuba Stoilkova u selu Trnski Odorovci kraj Dimitrovgrada nedavno je ovca ojagnjila jagnje sa šest nogu, što je prvi ovakav slučaj u ovom kraju.


– Ne može samo da se hrani, već ga hranim mlekom na cuclu iz flaše. Ojagnjilo se negde oko Nove godine i odlučili smo da ga zadržimo. Dolazili su veterinari i rekli da je to verovatno neki genetski poremećaj i da je moguća operacija. Mi to ne želimo. Naš Baca, kako ga zovemo, ne može baš mnogo da se kreće, ni da skače kao ostala jagnjad – kaže pedesetogodišnji Dragoljub Stoilkov koji u svom toru pored ovog jagnjeta ima još 13 jaganjaca i dvadeset ovaca.

Diplomirani inženjer stočarstva u Veterinarskoj klinici u Pirotu Slobodan Mladenović kaže da u zabačenim selima odgajivači imaju problema da nabave kvalitetne priplodne ovnove i za reprodukciju uglavnom ostavljaju ovnove iz sopstvenih stada, što dovodi do pojave inbridinga ili parenja u srodstvu.

– Kao rezultat toga javljaju se slabo vitalna jagnjad, povećana je smrtnost kod jagnjadi u ranom uzrastu, a česte su i pojave takvih anomaliteta kao što je ovaj slučaj. To može da bude zanimljivo, ali se mi protiv toga borimo. Naša Veterinarska klinika deluje edukativno na terenu i pokušava svojim radom da eliminiše ovakve pojave i smanji ih na najmanju moguću meru – kaže Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari