Svetionici parnjaci na ušću reke Tamiš u Dunav sagrađeni su kod Pančeva 1909. godine. Svojevremeno su dobili naziv „Vodena kapija grada“ i, kao takvi, predstavljaju jedinstven primerak para svetionika duž celog toka Dunava te je zbog toga njihova istorijsko-kulturna vrednost od velikog značaja.


Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić obišao je svetionike parnjake, u čiju restauraciju i zaštitu je, pored Grada Pančeva, sredstva uložio i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, a radove je izveo Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu. Do sada su završeni radovi na levom svetioniku duž toka Tamiša, dok će se desni svetionik u dogledno vreme obnoviti.

Prema rečima potpredsednika Grujića, jedan od razloga posete Pančevu je i obilazak ovih svetionika, koji su kao takvi jedinstveni ne samo u našoj zemlji već i u celom dunavskom toku, jer predstavljaju redak primerak rečnih svetioničkih parnjaka u Evropi. „Zbog toga naša je dužnost i obaveza da ih sačuvamo od „zuba“ vremena i zaštitimo na način kako je to i propisano. Za početak završen je svetionik sa leve strane reke Tamiš, dok će se radovi na desnom svetioniku u dogledno vreme nastaviti i predstavljaće pravu turističku atrakciju za one koji plove Tamišom i Dunavom“, izjavio je Grujić.

„Pored dogovora o zaštiti svetionika, sa vršiocem dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu Miodragom Mlađenovićem smo razgovarali i o zaštiti industrijskog nasleđa u ovom gradu, koje je nekada imalo prvu pivaru, prvu „Svilaru“,“Crveni magacin“ i tu su svetionici parnjaci, koji su takođe deo industrijskog nasleđa. Zašto je bitno da se sve ovo zaštiti? Odgovor je jednostavan, jer je sledeća godina ne samo kod nas već i u Evropi, godina industrijskog nasleđa, gde bi se trebalo aktivno uključiti u evropske projekte, a mi imamo sa čim da učestvujemo. Osim toga, resorni sekretarijat uložio je sredstva i u obnovu škole u Idvoru, naročito je važno naglasiti da je to mesto gde se ove godine obeležava 150 godina od rođenja Mihajla Pupina, a gledaćemo da pomognemo i u revitalizaciji starog gradskog jezgra u Beloj Crkvi“, rekao je Grujić.

Poseta i 46. likovnoj koloniji na Devojačkom bunaru

Osim obilaska svetionika, potpredsednik Grujić posetio je i učesnike 46. likovne kolonije „Deliblatski pesak“, koja je ove godine okupila 18 učesnika iz zemlje i inostranstva, smeštenih u objektu Kolonije na Devojačkom bunaru. Likovna kolonija na Devojačkom bregu ove godine traje od 2. do 10. avgusta u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice grada Pančeva. Resorni sekretar Slaviša Grujić je nakon posete likovne kolonije izjavio da je veoma bitno podržati manifestaciju koja ima tradiciju dugu 46 godina i koja je za sobom ostavila oko 1.500 radova eminentnih slikarskih imena. Grujić je izrazio stoga spremnost da im pomogne da se neki od tih radova izlože u galerijskim prostorima i izvan naših granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari