Novopazarsko udruženje „Svetionik“ obezbedilo novac za 410 stipendija 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

U narednih deset meseci, 410 srednjoškolaca i studenata iz Novog Pazara, Raške, Tutina, Sjenice, Nove Varoši, Priboja i Prijepolja, dobijaće stipendije od po 50 eura.

Stipendije je, posle tromesečne intezivne kampanje, obezbedilo novopazarsko udruženje „Svetionik“ u okviru projekta „Tvoja stipendija“, koji ova organizacija sprovodi deceniju i po.

Mirza Aličković, predsednik „Svetionika“, kaže da je ovogodišnja kampanja „privukla veliki broj donatora, ne samo iz ovog kraja, već iz cele Srbije i dijaspore“.

– Imali smo veliki broj malih individualnih donatota iz zemlje i dijaspore, čije uplate su se kretale od nekoliko hiljada dinara do nekoliko hiljada evra. Veliki doprinos dali su i privatni preduzetnici izdvajanjem sredstava za stipendije naših korisnika. Posebno raduje činjenica što se na naš poziv nisu odazvali samo dobrotvori iz ovog kraja i dijaspore, već i iz cele Srbije – naglašava Aličković.

Prema pravilniku o dodeli stipendija, pravo na pomoć imaju učenici srednjih škola i studenti, koji nemaju jednog ili oba roditelja, da su iz porodica lošeg materijalnog stanja i u trećoj grupi su samo studenti sa zapaženim rezultatima u učenju i drugim oblastima.

Ove godine, od studenata stipendista čine oni sa državnih univerziteta, koji su bili i najbrojniji na konkursu za dobijanje stipendije.

Krajem ovog meseca biće potpisani ugovori sa stipendistima i odmah počeće mesečne isplate.

Aličković napominje da će narednih meseci biti organizovane tradicionalne radionice za njihovo neformalno obrazovanje i unapređenje ličnih veština.

– Poziv donatorima je otvoren u toku cele godine. Ukoliko se obezbede dodatna sredstva, broj onih koje stipendiramo može da se poveća – poručuje predsednik ove organizacije.

Udruženje „Svetionik“ je, za petnaest godina, obezbedilo stipendije za blizu 3 hiljade srednjoškolaca i studenata iz ovog dela Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari