Jelisaveta Miletić sa Njuza analizira Evroviziju za N1: Pobednik je super, ali je sloboda govora ukinuta 1Shutterstock Editorial / Profimedia

Komentarišući ovogodišnjeg pobednika muzičkog takmičenja Evrovizija – Švajcarsku, članica redakcije Njuz.neta Jelisaveta Miletić smatra da je pesma super, ali je pala u senku svih političkih događaja.

„Zbog zabrane palestinske zastave, zbog dozvole Izraelu da uopšte nastupa, to je pre nego što je samo takmičenje počelo. Kasnije izbacivanje holandskog takmičara, zabrana švedskom takmičaru da nosi maramu kao palestinsko obeležje, pa kao i to ne može. Zatim su takođe prekorili i Irsku takmičarku, nije smela da poziva na stop genocidu. Meni je to nekako sumanuto jer ne daš da se neko političko obeležje prikaže, a onda sledeće na sceni imaš milion drugih nacionalnih obeležja, pa to nije problem. Sve vreme pod velom toga da ne želimo da budemo politički obojeni“, rekla je Miletić u emisiji „Novi dan“.

Na pitanje kako se onda pravi granica šta je na Evroviziji politika, a šta nije, Miletić je navela da su dosta stvari u životu politika, „samo mi ne želimo tako to da nazovemo i da kažemo“.

„Ovako uskraćivanje nekome da nešto kaže i izrazi svoj stav u nekom smislu je ukidanje slobode govora i mislim da to nije dobro. I što su više pritiskali ljude da se izrazi neko mišljenje, to su pravili veći pritisak i veću nelagodnost na samom takmičenju pa smo tako dobili da je prosto toliko obojeno. Na kraju dana bili su i ogromni protesti ispred Arene gde se održavalo takmičenje, mnogo ljudi je izviždalo izraelsku učesnicu, ne možemo mi negirati to, tako što ćemo samo stajati i smeškati se i reći dajte nam molim vas vaših 12 poena i idemo dalje“, ukazala je sagovornica N1.

Prema njenim rečima, opšte negodovanje takmičara na Evroviziji zbog učešća Izraela je izuzetno osetljiva tema, zato što već dvesta i nešto dana, kako je navela, prisustvujemo katastrofi koja se dešava i vidimo najužasnije snimke.

„Nekako užasno mi je što smo opšte navikli da se svako jutro budimo i da nam iskače neki od tih snimaka. Već dvesta i nešto dana vidimo da vrlo veliki zvaničnici ili ne zauzimaju stav po pitanju Izralea i Palestine ili zauzimaju stav tako što finansiraju Izraelu u svojim akcijama. Tako da je meni sve to onako vrlo nemilosrdno i užasno u smislu da stvara sliku jednog sveta koji je jeziv i nisam sigurna šta je onda sledeće ako ovo gledamo i ako ovo postaje nešto što je kao normalno, šta može da bude sledeće“, ocenila je Miletić.

„Sistem je pokvaren do srži, treba mnogo vremena da se promeni“

Na pitanje da li veruje u promene izbornog zakona u Srbiji i da li to nekako menja poziciju opozicije na izborima 2. juna, Miletić smatra da ne menja drastično, ali da i ne pogoršava život.

„Mislim da je generalno ceo sistem izuzetno pokvaren u srži i da treba mnogo vremena da se on promeni. Da su ove promene koje su sada desile, hajde da kažemo, pozitivne, a da li će biti korenite sada, ne mislim u tom smislu da hoće“, rekla je Miletić.

Komentarišući sta je najveći adut Srpske napredne stranke, a šta opozicije na ovim izborima, Miletić smatra da je najveći adut SNS-a ceo sistem iza njih „koji su, ne mogu da kažem napravili, ali su ga usavršili do besprekornosti“.

„A najveći adut opozicije zaista želim da verujem da je bes ovog naroda da više ne trpi sve ovo što se dešava i da nekako se probude i požele neku promenu. Ovako ne znam koliko može još da se trpi, jer se lomi na pojedince“, zaključila je Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari