Srbija je sedam meseci bila bez Nacionalnog prosvetnog saveta, iako je od 8. aprila taj predlog stajao u skupštinskoj proceduri. To pokazuje da ovom skupštinskom sazivu nije bilo u interesu da požuri sa tim poslom, rekla je juče u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov, predsednica skupštinskog Odbora za obrazovanje, predstavljajući polovinu članova Nacionalnog prosvetnog saveta.

Jerkov je izrazila sumnju da su „možda neki u ovoj Skupštini postigli dogovor sa vršiocima pritisaka, jer zbog toga što mi nismo imali Nacionalni prosvetni savet pojedini izdavači su ovu školsku godinu dočekali bez revizije svojih udžbenika“.

– To im je omogućilo dvogodišnji veliki tiraž, rekla je Jerkov tokom rasprave.

Iz SNS su poručili da ne stoje optužbe da je parlament otezao sa tim poslom, budući da je u međuvremenu bilo potrebno i autentično tumačenje zakona. Naprednjaci su poručili da je potrebno da telo te vrste i nadležnosti funkcioniše u punom sastavu, u kontinuitetu, ali da su dolazili predlozi kojima su bili obuhvaćeni i oni ljudi za koje su smatrali da ne treba da budu predloženi ispred određenih predlagača, jer su bili predviđeni kao predlozi nekih drugih predlagača.

– Mi ćemo demonstrirati dobru volju i daćemo svoj doprinos da se utvrdi taj konačni spisak. Toliko o volji, rešenosti i spremnosti onoga ko predstavlja većinu u ovom sazivu, da učestvuje na način da podrži efikasnost, rekao je Vladimir Orlić iz SNS.

Poslanici su osim rasprave o zbirnoj listi kandidata za izbor prve polovine članova Nacionalnog prosvetnog saveta na period od šest godina, raspravljali i o razrešenju člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, na lični zahtev Dušana Nikolića, budući da je izabran za rektora Novosadskog univerziteta.

U toku jučerašnjeg dana poslanici su razmotrili i odluku o prestanku funkcije predsednika Privrednog suda u Čačku Dejana Ćojbašića, koji je izabran za sudiju Privrednog apelacionog suda u Beogradu, kao i predlog odluke o izboru devet sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari