Nemačka vlada i dve glavne opozicione partije dogovorili su se juče da zajednički imenuju Joahima Gauka, sveštenika u penziji za predsedničkog kandidata. Kancelarka Angela Merkel rekla je juče da su se njena koaliciona vlada desnog centra i opozicija levog centra odlučili za nekadašnjeg istočnonemačkog borca za ljudska prava, prenela je agencija AP.


Gauka (72), koji ne pripada nijednoj partiji, prvobitno su predložile opozicione Socijalne demokrate i Savez 90/Zeleni, ali je on juče zadobio i podršku vlade. Njega je prema poslednjim anketama lista Frankfurter algemajne cajtung (FAZ), želela i većina stanovnika. Gauk je u juče objavljenoj anketi ovog lista dobio 56 odsto glasova. On je bio protivkandidat Vulfu prošle godine, i teško je „savladan“ u trećem krugu glasanja u parlamentu. Joahim Gauk je inače bio jedan od trojice bivših sveštenika koji su se pominjali kao mogući kandidati za novog nemačkog predsednika posle ostavke Kristijana Vulfa, objavila je Verska informativna agencija (VIA).

Prema prvim anketama, građani ne želi političare, već ličnosti koje ne polarizuju i koje nisu imale političku karijeru, navodi agencija. Kao potencijalnog kandidata sa velikim izgledima VIA je navodila bivšeg poglavara Nemačke evangelističke crkve, biskupa u penziji Volfganga Hubera (69), uz ocenu da bi on bio prihvatljiv svim stranama. Huber je jedan od najistaknutijih teologa i intelektualaca Nemačke. Analitičari kažu da su njegovi pogledi bliži socijaldemokratama (SPD) nego hrišćanskim demokratama (CDU). Kritičari smatraju da voli da se „samoeksponira“, a pamte se njegovi prekori svetskim bankarima da potkopavaju demokratiju i socijalno orijentisanu ekonomiju.

Kao kandidat pominjala se i bivša protestantska biskupkinja Hanovera Margot Kesman (52). Ona je bila na čelu Nemačke evangelističke crkve samo četiri meseca, a februara 2010. je podnela ostavku nakon što je policija ustanovila da je vozila sa 1,54 promila alkohola u krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari