Još 3.998 novoobolelih, 60 preminulih, 281 na respiratorima 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 3.998 novoobolelih od korona virusa i 60 preminulih.

Ukupno u našoj zemlji do sada je 1.201.080 osoba obolelo od ovog virusa, a registrovana su 10.655 smrtnih slučajeva.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 6.581 pacijent, od kojih je 281 na respiratorima.

U poslednja 24 sata testirano je 15.175 osoba, a ukupno od marta 6.526.611.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić, povodom početka kampanje „Nema čekanja“, kaže za RTS da veliki broj pacijenata čeka na operaciju. Poziva građane, posebno mlade, da se vakcinišu zbog ljudi koji boluju od svih drugih bolesti.

Lek protiv korona virusa kompanije „Fajzer“, koji je još u eksperimentalnoj fazi a za koji je potpisan ugovor da će se koristiti u Srbiji, sa virusološke tačke gledišta i po principu delovanja je nešto što se jako dugo izučavalo, ništa nije sada otkriveno poslednjih meseci, već se radi o istraživanjima koja su trajala decenijama, izjavio je danas virusolog Milanko Šekler.

„Uvođenje kovid sertifikata doprinelo je povećanju broja vakcinisanih, a intenzivno se povećava i broj građana koji se vakcinišu drugom i trećom dozom“, izjavila je danas ministarka ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Institut za lekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED) izdao je dozvolu za stavljanje u promet Fajzerove vakcine namenjene deci starijoj od 12 godina.

Izrael je odobrio vakcinisanje dece od pet do 11 godina protiv kovida-19, a eksperti predviđaju da neće biti lako ubediti roditelje da to prihvate.

Oko 900.000 američke dece stare od pet do 11 godina dobilo je prvu dozu antikovid vakcine Fazjer od početka vakcinacije tog uzrasta pre nedelju dana u SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari