Jovo Bakicfoto FoNet Aleksandar Mijailovic

Moja je građanska dužnost da branim napadnutog kolegu, a rasprava oko toga šta je neko rekao vodi se kroz dijalog kolega, to nije nešto čime treba da se bavi „onaj koji vrši najvišu dužnost u otadžbini, u republici“ i ne sme se svesti na hajku režima protiv jednog građanina, ocenio je večeras u Novom Sadu profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Jovo Bakić.

Govoreći o hajci na profesora novosadskog Filozofskog fakulteta Dinka Gruhonjića, Bakić je rekao da njih dvojica kao kolege treba da u dijalogu razreše stav oko kojeg se ne slažu, a da je hajka nedopustiva i da nema veze sa patriotizmom.

„Treba ih goniti, treba ih goniti dok ima snage u nama, treba ih goniti, zašto zato što su neljudi. Tu nije reč o patriotizmu, tu je reč o tome da li smo neljudi ili smo ljudi“, rekao je Bakić.

Kolege koje učestvuju u toj hajci režima su, dodao je, „ili korisni idioti ili su službenici režima“.

Bakić je na tribini o patriotizmu, u organzaciji neformalne studenstske grupe studenata FIlozofskog fakulteta u Novom Sadu STAV, ocenio da ste patriota ako ste dobar građanin, ako radite svoj posao najbolje što možete, kada ste korisni zajednici i kada solidarno stajete uz onoga ko je napadnut.

Jelena Vasiljević, profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije ocenila je da se patriotizam i nacionalizam zloupotrebljavaju i da se njima lako manipuliše jer su u pitanju pojmovi „koji zatvaraju debatu“.

„Kada nešto nazovete patriotskim činom, jako je teško vratiti se, ispitivati, dekonstruisati jer ste ga već obeležili nečim što ima pozitivnu i uzvišenu konotaciju, gotovo svetu konotaciju. I onda to postane nedodirljivo“, dodala je.

Vasiljević je ocenila i da studenti koji su blokirali Filozofski fakultet u Novom Sadu nisu to uradili spontano, iz nacionalističkih osećanja ili pobuda, iako ih sigurno imaju, već da je blokada došla organizovano.

„Kad god se takozvane patriote organizuju, bilo da tuku pedere i lezbejke na paradi, bilo da tuku migrante ili bilo koga, to nikada nije spontano zato što oni imaju spontani osećaj da spasu obraz svoje nacije, to je uvek dosta organizvano“, navela je Vasiljević.

Ocenila je i da je najveći problem studenata to što su pasivizirani te da je neohodno probuditi kod njih osećaj vrednosti gađanskog aktivizma i važnosti borbe, jer male pobede umeju da deluju veoma motivišuće.

„Mislim da bi to onda možda motivisalo studente da ne dozvole da im neko blokira zgradu fakulteta, da naprave neku jaču reakciju, da brže izađu na ulice kada za to postoji potreba“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari