Jurić: Premijerka nam je obećala svaku pomoć 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Amber alert sistem je model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece.

Amber alert je predstavljen tokom ovogodišnjeg obeležavanja onlajn kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u Kragujevcu. Radi se sistemu za rano reagovanje u slučaju nestanka dece.

Pionir i pokretač kampanje još od 2015. godine je Fondacija “Tijana Jurić” i njen osnivač Igor Jurić. S obzirom na to da kampanja za uvođenje Amber alert sistema u Srbij teče promenjivim intenzizetom i uspehom, iskoristili smo priliku za razgovor sa Igorom Jurićem, osnivačem Fondacije.

U kojoj fazi se nalazi kamapanja za uvođenjej Amber alert sistem u Srbiji? Najavili ste svojevremeno kampanju u tri faze.

-Ovo je druga faza, takozvana zagovaračka kampanja. Do sada smo imali nekoliko sastanaka sa predstavnicima vlasti i državnim institucijama. Čak je i 2019. bila oformljena radna grupa za uvođenje sistema. Međutim, prošla godina je bila izborna, promenjeni su neki ljudi sa kojima smo do tada bili u komunikaciji. Sa promenama posle zbora, sve je stalo.

Da li to znači da više nemate kontakte, komuniaciju sa državnim predstavnicima?

-Mi smo u oktobru ove godine imali sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ona je tada obećala da će učiniti sve da se stvari oko Amber alerta pomere. Nama je trenutno najveći problem komunikacija sa MUP, odakle nam ne stiže nikakav odgovor.

Da li ste pokušali da zatražite pomoć oko kampanje za Amber alert još negde?

-Moram da istaknem da imamo izuzetno dobru saradnju sa Ambasadom SAD. Od njih smo dobili potvrdu da će američka administracija finansirati sve što nam je potrebno da sistem profunkcioniše, od softvera do obuke za policiju i tužilaštvo. Oko svega sarađujemo i s američkom organizacijom Nacionalna evidencija nestale i zlostavljane dece.

Imate li utisak da je naša javnost dovoljno upoznata sa kampanjom za Amber alert?

-Imamo veliku podršku građana i ukoliko se stvari uskoro ne budu pokrenule sa mrtve tačke, naš plan je da od 7. marta naredne godine iskoristimo mogućnost koju nudi novi Zakon o referendumu i pokrenemo narodnu inicijativu. Biće to pokušaj da građani iskoriste zakonsku mogućnost i sami iniciraju da Amber alert uđe u skupštinsku proceduru. To je za sada jedini način koji vidimo kao mogućnost da sistem dobije legalnost. Ovakav put ćemo primeniti ukoliko ne bude pomaka u daljoj komunikaciji sa predstavnicima države.

Zašto Amber alert

Prema podacimaFondacije “Tijana Jurić”, u Srbiji godišnje nestane između 1.300 i 1.500 dece. Iza njihovog nestanke ne stoji uvek otmica, često deca svojevoljno pobegnu od roditelja, staratelja ili udomitelja.

Ono što prestavlja najveću opasnost jeste otmica dece od strane nepoznatih osoba. Statistika pokazuje da su prva 24 sata ključna za pronalaženje otetog deteta. I, tu javnost, pojedinci volonteri, mogu biti od neprocenjive pomoći, pokazuje iskustvo SAD, ali 12 evropskih država u kojima se već primenjuje Amber alert.

Šta sve može da inicira nestanak deteta

Stručnjaci kažu da odgovor nije jednostavan i da zahteva individualan pristup svakom od njih.

Neka deca će pobeći od kuće zbog loših porodičnih odnosa, neka zbog straha od kazne zbog loših ocena u školi, neka samo imaju potrebu da se sakriju i izoluju od vršnjačkog nasilja ili onlajn zlostavljanja, koje je postalo vrlo aktuelno sa razvojem društvenih mreža.

Onlajn nasilje nad ženama i devojčicama je takođe jedna od tema obrađivana na radionicama u okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i devojčicama u Kragujevcu, o čemu smo već pisali.

Očigledno ga je dijapazon vrlo širok, kao i razlozi zbog kojih neko dete odluči da pobegne od kuće.

Nekada je bilo potrebno da prođe između 24 i 48 sati od nestanka deteta da bi policija preduzela bilo kakvu aktivnost.

Izmenama Zakona o policiji iz 2015. godine potraga počinja odmah nakon prijave nestanka.

Ova izmena je nastala nakon otmice i ubistva Tijane Jurić, a promenjeni član zakona nazvan je “Tijanin zakon”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari