Kako će komunalna milicija kontrolisati kovid propusnice? 1Foto: J. Stanković

Od 15 do 20 patrola komunalne milicije, sa po dva milicionara, kontrolisaće primenu kovid propusnica u ugostiteljskim objektima koja počinje u subotu u 22 časa, rekao je za N1 šef odseka operativnog centra Komunalne milicije Beograda Nenad Lakić.

Kako će konkretno izgledati ova kontrola Lakić nije mogao da precizira jer se, kako ističe, još čeka naredba koju, na osnovu uredbe, Komunalnoj miliciji dostavlja gradski štab za vanredne situacije, piše N1.

„Do sada je bilo 19, 20 donetih uredbi po kojima smo postupali i imamo iskustva u tome. Već sada smo napravili tehniču preraspodelu ljudstva u smislu da za taj period za koji se najavljuju kovid propusnice imamo dovoljan broj patrola i da to možemo raditi na adekvatan način“, ističe Nenad Lakić.

On ističe da ceo grad Beograd ima 392 komunalna milicionara.

„Nama je ovaj posao povereni posao po osnovu izmena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Imamo i naše izvorne poslove. Naravno, znamo šta nam je prioritet ako smo i angažovani od strane gradskog štaba za vanredne situacije“, navodi Nenad Lakić-

Pokušaće, kaže da imaju bar 30 ljudi na terenu svako veče.

„Pokušaćemo da imamo između 15 i 20 patrola za veče. Svaka broji po dva čoveka. Inače, najavljeno je da kontrolu radimo u saradnji sa Sekretarijatom za inspekcijske poslove, tako da na teren izlazi i rukovodstvo, šefovi, načelnici odseka, pa će taj broj biti mnogo veći“, istakao je Nenad Lakić.

Kako i koga konretno će komunalni milicionari kontrolisati, kaže, zavisiće od naredbe koju očekuju.

On poseća da je velika odgovornost i kovid redara koje moraju da imaju sva preduzeća sa više od tri zaposlena.

„Kovid redari kontrolišu nošenje maski u određenom prostoru. Da li će ih ova naredba prepoznati – videćemo“, istakao je Lakić.

Zakon, dodaje, tačno definiše obaveze i sankcije za njihovo nepoštovanje – i za preduzeće, i za preduzetnike, odgovorna lica, kovid redare i građane u odnosu na prekršajni nalog koji se izriče.

Da li su svi ugostitelji jednaki?

Na pitanje da li su svi ugostitelji jednaki pred komunalnim milicionarima i da li im neko govori da ne ulaze u „taj i taj kafić jer je gazda blizak sa Gradom ili SNS, na primer“, Lakić odgovara da nema takva saznanja.

„To je pravo pitanje za ljude na terenu. Za početak da pojasnim – mi izlazimo po prijavi sugrađana, po redosledu prijava. Radimo i sa inspekcijom i sa drugim nadzornim organima, neretko imamo pozive od MUP-a da se njima građanin obratio zbog buke u lokalu, prekoračenja radnog vremena, a nije podneo nama prijavu… Tako da je odgovor na vaše pitanje – nemam takva saznanja“, istakao je Nenad Lakić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.