Kako da razlikujete lažnu od prave novčanice evra? 1Foto: N1

Hrvatska je uvela evro kao zvaničnu valutu 1. januara 2023. godine. Ubrzo su se pojavile i lažne novčanice, pa je Hrvatska narodna banka izdala savet kako da razlikuje „prave“ evre od falsifikata, piše N1.

Pazite građani – lažni evri”, saopštila je u utorak policija i upozorila da je poslednjih dana sve više prijava da prevaranti koriste filmske rekvizite novčanica u ovoj novoj hrvatskoj valuti umesto originalnih evra za plaćanje.

Brodsko-posavska policija navodi nekoliko slučajeva kada su prevaranti kao sredstvo plaćanja koristili filmske rekvizite za evro novčanice, na kojima je pisalo: „Proizvodnja suvenira“, odnosno „Ovo nije legalno, koristi se za pokretne rekvizite“.

Primer (gornja novčanica je lažna, donja je prava):

Kako da razlikujete lažnu od prave novčanice evra? 2
Foto: N1

Kako bi se lakše proverila autentičnost novčanica, HNB preporučuje četiri koraka – opipati, pogledati, pomeriti, proveriti.

Građani se pozivaju da opipaju papir i reljef novčanice, pogledaju je u svetlu i provere da li ima vodeni žig i zaštitnu nit, prozirni broj i prozor sa portretom.

Da bi proverili njihovu autentičnost, mogu da nagnu evro novčanicu i provere hologram, broj koji menja boju, sjajnu traku i portretni prozor.

Na novčanicama se nalazi i mikro zapis koji se može proveriti pomoću lupe, a dodatne karakteristike mogu se proveriti UV lampom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari