Kako funkcioniše sistem za pronalazak nestale dece "Pronađi me"? 1Foto: RTS/printscreen

Sistem za brži pronalazak nestale dece „Pronađi me“, koji je danas prvi put pokrenut, u Srbiji je aktivan od oktobra prošle godine.

Kako je objašnjeno na prezentaciji sistema u Palati Srbije kada je sistem aktiviran, u slučaju aktiviranja ovog sistema o nestanku maloletnog lica, građani će biti obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, krajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

Kako prepoznati devojčicu ukoliko je vidite i kome da prijavite?

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je u utorak oko 13.45 sati u Banjskom polju kod Bora, a u potragu za devojčicom uključile su se sve dežurne službe MUP.

Majka je nestanak deteta prijavila oko 15 časova.

Roditelji apeluju na sve one koji imaju bilo kakvu informaciju ili vide negde Danku da obaveste policiju na broj 192 ili da se jave na broj telefona 0652816041.

Kako funkcioniše sistem za pronalazak nestale dece "Pronađi me"? 2
Foto: MUP

Nestala devojčica ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

U trenutku nestanka imala je maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone, crne patike i kosu vezanu u rep.

Ona je nestala u Boru, tačnije Banjskom polju, a Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je sistem „PRONAĐI ME“.

Kakva je procedura i koji je postupak u obaveštavanju?

Nestanak maloletnog lica policiji prijavljuje roditelj ili staratelj nestalog lica. Odmah po prijavi policija je dužna da prvo utvrdi verodostojnost podnete prijave, zatim prikuplja podatke o maloletnom nestalom licu i informacije o okolnostima nestanka. Hitno se preduzimaju sve mere traganja za nestalim maloletnim licem i raspisuje objava.

Odluku o pokretanju sistema „Pronađi me“ donosi načelnik policijske uprave u slučaju sumnje da je nestalo lice žrtva krivičnog dela i kada se radi o nestanku deteta do sedam godina, odnosno do 18 za lica sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Inspektor kriminalističe policije na platformi postavlja četiri formatirana obaveštenja o nestanku maloletnog lica koje uz fotografiju obavezno sadrže sve relevantne podatke o nestalom detetu uz instrukcije da informacije prijave policiji pozivom na broj 192.

Od trenutka aktiviranja platforme mobilni operateri, televizijske i radio stanice, aerodromi, železničke i autobuske stanice i Putevi Srbije dobijaju obaveštenje koje su dužni momentalno da objave.

Na ovaj način građani se aktivno uključuju u potragu za nestallim licem i svoja saznanja javljaju policiji.

Nakon pronalaska nestalog maloletnog lica ili istekom roka od 48 sati postavljena obaveštenja se brišu.

Postupanje medija u slučaju aktiviranja sistema:

Pravilnik REM-a predviđa da u slučaaju nestanka deteta, po primanju obaveštenja mediji imaju obavezu da obaveštenje emituju bez odlaganja, u najkraćem mogućem roku i bez izmena.

U narednih osam sati u obavezi su da obaveštenje emituju na pola sata, a nakon toga na sat vremena. Obaveza prestaje nakon 48 sati. Obaveštenje o nestaloj deci medijima će slati Ministarstvo informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari