Aktiviran sistem "Pronađi me": Nestala dvogodišnja devojčica u okolini Bora 1Foto: MUP

Dvogodišnja devojčica nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora, a Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je sistem „PRONAĐI ME“, navodi se ne sajtu MUP.

Na terenu je policija, kao i vatrogasci-spasioci, pripadnici GSS, lovci i brojni građani. Iz Niša stigli pripadnici Žandarmerije sa psima-tragačima. U potrazi za devojčicom koristi se helikopter i dronovi sa termovizijskim kamerama. Potraga se nastavlja tokom noći.

Ukoliko devojčica ne bude pronađena do jutra moguće je da policija ponovo pozove građane da pomognu u pronalasku.

Devojčica je u trenutku nestanka na sebi imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep.

Roditelji su apelovali na sve ljude koje je vide da odmah pozovu policiju.

Kako saznaje N1, oko 1.000 ljudi sada traga za devojčicom, pored Žandarmerije sa psima, učestvuje i Gorska služba spasavanja koja je pokrenula i dron.

Teren od šest, sedam kilometara pretražen je po nekoliko puta, ali dete još uvek nije pronađeno.

Vremenski uslovi, tačnije kiša koja trenutno pada, dodatno otežava potragu.

Roditelji apeluju na sve one koji imaju bilo kakvu informaciju ili vide negde devojčicu da obaveste policiju ili da se jave na broj telefona 0652816041.

Kako je sistem Pronađi me, tzv. Amber alert prvi put aktiviran u Srbiji, to znači da se građani obaveštavaju SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

SMS poruke mnogima još nisu stigle, a Igor Jurić za Danas kaže da „SMS stiže, ali ne može iz tehničkih razloga stići svima u isto vreme“, odnosno da 50.000 SMS poruka može u minuti da stigne.

Komadant štaba za vanredne situacije Aleksandar Milikić rekao je medijima da je dete nestalo ispred porodične kuće.

„Kompletno je sva operativa ukjučena – MUP, sektor za vanredne situacije, građani, jedinica dronova… Pretraženo je više od osam kilometara kvadratnih. Mi ćemo i večeras ostati na terenu kako bi tražili našu malu sugrađanku. Ali molim građane da večeras kada padne mrak da se smire, da puste profesionalce da rade svoj posao. Danas će doći još tri drona MUP-a i dva privatnih kompanija koja imaju termovizijske kamere. Ono što je najvažnije je da će doći i tri spa istrenirana za pretrage. Treba nam mir, treba nam tišina i da koordiniramo ovom situacijom“, rekao je on medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari