Kako će funkcionisati sistem za pronalazak nestale dece Pronađi me (VIDEO) 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Sistem za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnika „Pronađi me“ od danas je aktivan i u Srbiji. Ovaj sistem trebalo bi da doprinese da se brže reše slučajevi nestanka dece u kojima je svaki minut dragocen. Građani su već počeli da dobijaju SMS poruku u kojoj ih obaveštavaju da je sistem aktivan.

Kako je objašnjeno, na prezentaciji sistema u Palati Srbije, u slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloletnog lica građani će biti obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, krajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

Koji je postupak u obaveštavanju

Nestanak maloletnog lica policiji prijavljuje roditelj ili staratelj. Odmah po prijavi policija proverava verodostojnost dobijenih informacija, prikuplja podatke o maloletnom nestalom licu i informacije o okolnostima nestanka. Hitno se preduzimaju sve mere traganja za nestalim maloletnim licem i raspisuje objava.

Odluku o pokretanju sistema donosi načelnik policijske uprave u slučaju sumnje da je nestalo lice žrtva krivičnog dela i kada se radi o nestanku deteta do sedam godina, odnosno do 18 za lica sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Kako će funkcionisati sistem za pronalazak nestale dece Pronađi me (VIDEO) 2
Foto: printscreen

Kriminalistički inspektor na platformi postavlja četiri formatirana obaveštenja o nestanku maloletnog lica koje uz fotografiju sadrže sve relevantne podatke o nestalom detetu i poziv građanima da informacije prijave policiji na 192.

Aktiviranjem platforme mobilni operateri, televizijske i radio stanice, aerodromi, železničke i autobuske stanice i Putevi Srbije dobijaju obaveštenje koje momentalno objavljuju.

Kako će funkcionisati sistem za pronalazak nestale dece Pronađi me (VIDEO) 3
Foto: MUP

Građani se nakon toga aktivno uključuju u traganje za nestalim maloletnim licem i svoja saznanja javljaju policiji.

Nakon pronalaska nestalog maloletnog lica ili istekom roka od 48 sati postavljena obaveštenja se brišu.

Kako mediji treba da postupe

Kada su u pitanju mediji, Pravnilnik REM-a predviđa da oni po prijemu obaveštenja o nestalom detetu, isto emituju bez odlaganja i izmene. U narednih osam sati u obavezi su da obaveštenje emituju na pola sata, a nakon toga na sat vremena. Obaveza prestaje nakon 48 sati. Obaveštenje o nestaloj deci medijima će slati Ministarstvo informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari