Igor Jurić na puštanju u rad Amber alerta: Prvi ćemo u regionu imati sistem "Pronađi me" 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Sistem „Pronađi me“ za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica prezentovan je danas u Palati Srbije i zvanično pušten u rad. Igor Jurić, rekao je da smo prvi u regionu koji ćemo imati ovaj sistem po uzoru na Amber alert.

Jurić  je istakao da je do sada mnogo urađeno i da ovaj rad jednostavno ne sme da prestane.

– Mogu sa ponosom da istaknem da je ovo prvi sistem koji postoji u regionu. Nijedna zemlja nema ovakav sistem, i neće ga neko vreme imati. Ljudi su impresionirani. Samo moj tim može da priča o tome, šta je prolazio, koga smo vukli za rukav da bi sve ovo bilo. Predsednik Vučić je podržao naš rad i bio najzaslužniji za ovo što smo učinili – rekao je Jurić.

On je poručio da deca treba da nam budu prioritet.

Igor Jurić na puštanju u rad Amber alerta: Prvi ćemo u regionu imati sistem "Pronađi me" 2
Foto: MUP

Sistem „Pronađi me“ doprineće bržem pronalaženju nestale dece.

– Moram da istaknem da smo prošli kroz težak period, gde smo u jednoj tragediji u jednoj školi, dožoveli da je dete ubilo drugu decu, rekao je Jurić na konferenciji za novinare i dodao da će opravdati poverenje državi kao i Ministarstvu zdravlja.

– Imali smi veliku pomoć ambasade SAD. Gospodine Hil, meni je prioritet moja država, insitucije… Očekujem da to radite i vi, nama je potrebno vaše iskustvo, i hvala vam što ste doveli ljude koji o svemu ovome mogu da govore. Imamo ljude koji su izgubili svoju decu, i to su istinski heroji – dodao je Jurić.

Kao roditelje vas molim, kao predstavnike ove zemlje, da više radimo, i podržimo našu decu, naveo je Jurić.

– Hvala svima, i hvala mojoj Tijani – rekao je Jurić.

Obratio se i američki ambasador Kristofer Hil koji je rekao da je to program koji zahteva ljude i tehnologiju, ali pre svega volju da se na nečemu zajedno radi.

– Ponosan sam da predstavljam američku ambasadu, jer smo mogli da pokrenemo sve ovo, i učestvujemo. Svako od nas dođe u trenutak kada može da kaže da je nešto učinio, a Igor je učunio – naveo je HIl.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić istakao je da je ovo veliki dan za Srbiju i za našu decu i da nije bilo dileme da se napravi ovaj sistem.

– Deca su najranjivija, i na nama je da učinimo sve da im obezbedimo sigurno detinjstvo. Sistem će imati važnu ulogu u slučajevima gde bude procenjeno da je neophodan. Sistem predstavlja mogućnost brze distribucije informacijama, i zato će biti korišćen za sve druge akcidentne situacije – objasnio je Gašić.

Vučić poručio policajcima: Kad imate i najmanju sumnju da je neko dete nestalo aktivirajte sistem
Igor Jurić na puštanju u rad Amber alerta: Prvi ćemo u regionu imati sistem "Pronađi me" 3
Foto: Pink/printscreen

Nakon potpisivanja sporazuma između ministarstava, obratio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

-Ko ako ne deca može biti najvažniji u ovom društvu – rekao je on.

Govoreći o tome koliko nam je bio potreban ovaj sistem za brže pronalaženje nestale dece Vučić je naveo da je u poslednje dve godine ukupan broj raspisanih objava za nestalim maloletnim licima bio 3.889, od čege je 3.859 obustavljeno.

– Ako ovaj sistem pomogne da samo jedno od te 30-oro dece bude pronađeno onda se on isplatio mnogostruko – istakao je predsednik.

Vučić je apelovao na državne organe da rade na smanjenju vršnjačkog nasilja.

– Kada govorimo o vršnjačkom nasilju, danas ga ima manje nego pre 20, 30 godina, ali danas ga vidimo… To je važno, to nasilje ostavlja posledice na našu decu – kazao je Vučić.

Presednik Vučić je rekao da je sistem „Pronađi me“ dobar, da je softver dobro urađen, te dodao da je važno što je MUP pristao na ovako veliku promenu.

– Ponosan sam na to što ste uspeli da napravite, da budemo jedini u regionu i verujem da ćemo moći da se pohvalimo da smo jedan, dva ili tri dečja života sačuvali ili spasili. Kada dobijem tu statistiku iz MUP-a, uvek razmišljate šta smo uradili da deo toga nismo sprečili – naveo je Vučić.

Vučić poručio je poručio policajcima da kad imaju i najmanju sumnju da je neko dete nestalo, aktiviraju sistem „Pronađi me“, jer oni o tome odlučuju kad dobiju prijavu.

„I sebi i drugima u državi kažem, izgradili smo stotine kilometara puteva i hiljade mostova, ali od svega toga je važniji život jednog deteta“, rekao je Vučić.

Zatim je dat signal da se sistem zvanično pusti u rad.

Igor Jurić na puštanju u rad Amber alerta: Prvi ćemo u regionu imati sistem "Pronađi me" 4
Foto: RTS

„Pronađi me“ hitno obaveštenje o nestanku maloletnika: Sistem za hitno obaveštavanje javnosti od danas je aktivan i u Srbiji. U slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloletnog lica bićete obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, krajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama. Ovaj sistem će doprineti da se brže reše slučajevi nestanka dece u kojima je svaki minut dragocen“, glasila je zvučna poruka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari