Kreće implementacija srpskog Amber alerta: Kako će funkcionisati? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Od danas kreće implementacija sistema ranog upozoravanja u slučaju nestanka dece. Sistem je nazvan „Pronađi me“ i predstavlja domaću verziju američkog sistema Amber alert.

Ovaj sistem bi trebalo da u svojoj prvoj fazi sa radom počne 1. novembra.

Osim preko medija, obaveštenja o nestaloj deci biće deljena građanima i putem SMS poruka, kao i na aerodromu „Nikola Tesla“.

Obaveštenja će biti vidljiva i na svim autobuskim i železničkim stanicama koje imaju tehničku mogućnost emitovanja ovakvih poruka.

Kada su u pitanju mediji, pravnilnik REM-a predviđa da oni po prijemu obaveštenja o nestalom detetu, isto emituju bez odlaganja i izmene. U narednih osam sati u obavezi su da obaveštenje emituju na pola sata, a nakon toga na sat vremena. Obaveza prestaje nakon 48 sati.

Obaveštenje o nestaloj deci medijima će slati Ministarstvo informisanja.

Ovom ministarstvu će podatke dostavljati Ministarstvo unutrašnjih poslova koje i donosi odluku o pokretanju sistema.

Kako je Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu ranije za Danas objasnio isključivu nadležnost za pokretanje sistema imaće načelnici Policijskih uprava koji su prošli obuku.

„Postoje kriterijumi koji će morati da budu ispunjeni da bi se sistem pokrenuo. O njima će predstavnici MUP-a detaljno govoriti na konferenciji za medije na kojoj će biti predstavljen sistem, ali neke mogu da navedem. Jedan od bitnih kriterijuma za pokretanje sistema će biti u onim slučajevima kada nestane dete mlađe od sedam godina, pošto je ono u tom uzrastu životno ugroženo čim je odvojeno od porodice. Isto tako, sistem će biti aktiviran u slučajevima kada nestane dete koje ima neki oblik invalididteta ili deteta koje pije lekove bez kojih mu je ugrožen život. To su neki od kriterijuma, a o svima će detaljno govoriti predstavnici MUP-a“, rekao je Jurić.

Jedna radna grupa za implementaciju sistema “Pronađi me” nastaviti sa radom i nakon 1. novembra sve dok i druga faza sistema ne bude zaživela.

Druga faza će podrazumevati da se podaci o nestaloj deci dele i preko panela u tržnim centrima i bankama, elektronskih bilborda, kajrona na autoputevima, kao i društvenih mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari