Igor Jurić: Društvene mreže bi mogle da budu deo druge faze sistema "Pronađi me" 1Igor Jurić Foto: BETA/Dragan Gojić

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je da društvene mreže za sada neće biti deo sistema javnog obaveštavanja o nestanku maloletnika „Pronađi me“, poznatog kao „Amber Alert“, ali da bi one mogle da budu deo sledeće faze projekta, za godinu dana.

Jurić je za današnje Večernje novosti kazao da društvene mreže za sada neće biti uključivane u taj sistem, koji će na teritoriji Srbije početi da funkcioniše od 1. novembra, pošto nisu imale postavljene odgovorne osobe koje bi mogle da garantuju da će se podaci o maloletniku kada prestane potraga biti uklonjene iz arhive.

On je naveo da su u toku pregovori Ministarstva unutrašnjih poslova sa predstavnicima kompanije „Meta“, u čijem su vlasništvu Instagram i Fejsbuk, kao i sa predstavnicima Vajbera.

Sistem „Pronađi me“, urađen po uzoru na američki „Amber Alert“ od 1. novembra stupa na snagu, a elektronski mediji biće u obavezi da prekinu program i emituju informaciju o nestanku deteta kada policija pokrene sistem i dostavi im podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari