Igor Jurić za Danas otkriva kako će izgledati potraga za nestalim detetom i kada startuje naš Amber alert 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

Sistem ranog upozoravanja u slučaju nestanka dece, nazvan “Pronađi me”, a koji predstavlja domaću verziju američkog Amber alert-a sve je bliži početku rada.

Značajan korak u tom pravcu načinilo je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) usvajajući Pravnilnik o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica. Pravilnik koji je nedavno stupio na snagu obavezuje televizije i radio stanice da po prijemu informacije od Ministarstva informisanja, bez odlaganja emituju obaveštenje o nestanku maloletne osobe.

Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu naglašava da će sistem u svojoj prvoj fazi, da počne sa radom 1. novembra. Osim preko medija, obaveštenja o nestaloj deci biće deljena građanima i putem SMS poruka, kao i na aerodromu „Nikola Tesla“.

Obaveštenja da je nestalo dete, biće vidljivo i na autobuskim i železničkim stanicama koje imaju tehničku mogućnost emitovanja takvih poruka. Kako će ovo izgledati u praksi, prema Jurićevim rečima, građani će moći da vide i pre 1. novembra, imajući u vidu da je planirano testiranje sistema.

Kada su u pitanju mediji, pravnilnik REM-a predviđa da oni po prijemu obaveštenja o nestalom detetu, isto emituju bez odlaganja i izmene. U narednih osam sati u obavezi su da obaveštenje emituju na pola sata, a nakon toga na sat vremena. Obaveza prestaje nakon 48 sati.

Obaveštenje o nestaloj deci medijima će slati Ministarstvo informisanja. Međutim, ovom ministarstvu će podatke dostavljati Ministarstvo unutrašnjih poslova koje i donosi odluku o pokretanju sistema.

Kako objašnjava Jurić, isključivu nadležnost za pokretanje sistema imaće načelnici Policijskih uprava koji trenutno prolaze obuku. On dodaje da je u radnoj grupi postojala dilema da li ta nadležnost da se dodeli tužilaštvu, ali je zbog brzine reakcije odlučeno da to bude policija.

– Postoje kriterijumi koji će morati da budu ispunjeni da bi se sistem pokrenuo. O njima će predstavnici MUP-a detaljno govoriti na konferenciji za medije na kojoj će biti predstavljen sistem, ali neke mogu da navedem. Jedan od bitnih kriterijuma za pokretanje sistema će biti u onim slučajevima kada nestane dete mlađe od sedam godina, pošto je ono u tom uzrastu životno ugroženo čim je odvojeno od porodice. Isto tako, sistem će biti aktiviran u slučajevima kada nestane dete koje ima neki oblik invalididteta ili deteta koje pije lekove bez kojih mu je ugrožen život. To su neki od kriterijuma, a o svima će detaljno govoriti predstavnici MUP-a, navodi Jurić.

On dodaje da će radna grupa za implementaciju sistema “Pronađi me” nastaviti sa radom i nakon 1. novembra sve dok i druga faza sistema ne bude zaživela. Druga faza će, kako ističe, podrazumevati da se podaci o nestaloj deci dele i preko panela u tržnim centrima i bankama, elektronskih bilborda, kajrona na autoputevima, kao i društvenih mreža.

Prema Jurićevim rečima, u prošloj godini u Srbiji policiji je prijavljen nestanak 1.523 maloletne dece, dok je njih 1.518 pronađeno. Upitan u koliko od tih slučajeva bi sistem, da je postojao, bio aktiviran, Jurić napominje da ne može da zna, bez uvida u detalje svih pojedinčanih slučajeva.

– Ipak, na osnovu naših procena i isustva drugih zemalja u kojima je ovaj sistem zaživeo, očekujemo da se sistem koristi jednom, eventulano dva puta godišnje, poručuje Jurić.

Evropski broj i Amber alert

I dok se očekuje da u novembru zaživi sistem “Pronađi me”, već duže vreme postoji Evropski broj za nestalu decu. Igor Jurić kaže da dva sistema nemaju veze jedan sa drugim, te da oni mogu da budu komplementarni.

– Evropski broj za nestalu decu služi isključivo za prijavu da je dete nestalo, dok je Amber alert sistem koji pokreće policija. Takođe, preko Evropskog broja roditelji dece mogu da dobiju određeni vid podrške i pomoći, napominje Jurić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari