Kako je tekla potraga za Dankom Ilić? 1Foto: MUP

Potraga za devojčicom koja je 26. marta nestala u blizini kuće u borskom naselju Banjsko polje, tragično je završena nakon deset dana, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio da je devojčica ubijena, a da su osumnjičeni uhapšeni i da su priznali izvršenje dela u celosti. Ovu informaciju je posle toga potvrdio i MUP.

Uhapšena su dva muškarca S.J. (50) i D.D (50) iz Bora koji su osumnjičeni da su malu Danku usmrtili tako što su je udarili vozilom, nedaleko od mesta gde je nestala, u ulici Radomira Putnika.

S.J. se sumnjiči da je upravljao vozilom marke „fiat panda“ kada je udario devojčicu, dok je D.D. bio suvozač. Oni se sumnjiče da su zatim telo devojčice stavili u gepek i ostavili ga na divljoj deponiji pored Starobanjskog puta. Obojica su zaposlena u JP „Vodovod“ Bor.

Ovaj tragični događaj obeležilo je prvo aktiviranje sistema „Pronađi me“ koji je pandan „Amber alertu“.

Prvog dana kada je majka devojčice prijavila nestanak, aktiviran je sistem  MUP-a „Pronađi me“, koji podrazumeva da se odmah svim raspoloživim snagama počne za traganjem nestale osobe. Na medijima se deli slika nestale osobe, sa ličnim podacima i daje se opis osobe u trenutku njenog nestanka, a građanima se šalju SMS poruke u kojima se obaveštavaju o njenom netanku.

Ovaj zakon je donesen na inicijativu Igora Jurića iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu koji je pohvalio aktiviranje ovog sistema.

Prvog dana kada je pokrenut sistem bilo je tehničkih problema, jer su neki građani dobili SMS poruke tek u kasnim večernjim satima. Pravdano je time što su mobilni operateri ograničeni brojem poruka koje mogu da pošalju u kratkom vremenskom periodu.

Potraga je bila intenzivna i masovna. Na stotine policajaca, žandarma, vatrogasaca, lovaca, pripadnika GSS-a, ali i meštana, pretraživalo je teren u radijusu od 10 kvadratnih kilometara čitav dan i noć do ranih jutarnjih časova, ali bez uspeha.

Korišćeni su helikopteri, dronovi sa termovizijskim kamerama, psi tragači – bukvalno sva raspoloživa tehnika koja služi za osmatranje terena. Ministar policije Bratislav Gašić se takođe nalazio na licu mesta.

Kako je tekla potraga za Dankom Ilić? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Nakon 27 sati neprekidne pretrage, MUP je saopštio da se ovaj vid pretrage obustavlja, jer im dosadašnji podaci ukazuju da se devojčica ne nalazi na terenu koji je pretraživan. Policija je potragu usmerila na samu kući i pojas oko kuće ispred koje je devojčica nestala, korišćena je i teška mehanizacija koja je raščišćavala teren.

Pošto terenska potraga nije davala rezultate, policija je svoje delovanje usmerila na operativnu istragu. Roditelji su saslušavani nekoliko puta, a otac nestale devojčice je podvrgnut poligrafskom testiranju, koje je prošao. Majka nije poligrafski testirana jer se nalazi u drugom stanju.

Pomak u istrazi dešava se 31. marta i budi se nada da je Danka ipak živa. U javnosti se pojavio video snimak na kome se vide dve žene i devojčica koja izgledom podseća na nestalu Danku Ilić. Snimak je nastao u Beču, a na njemu su sa detetom snimnjene dve žene za koje se ispostavilo da su rumunskog porekla.

Nakon toga, austrijska policija se intenzivno uključuje u istragu i traga za tim ženama. Kasnije je austrijska policija saopštila da je porodica nestale devojčice potvrdila da ona sa snimka liči na Danku.

Raspisana je žuta Interpolova poternica za devojčicom, jer se nakon ovog snimka verovalo da se ona ne nalazi u zemlji.

Veoma važan detalj, posmatrajući iz ove perspektive, dogodio se 1. aprila kada su pojedini mediji objavili da policija pretražuje deponiju pored Starobanjskog puta, naglasivši da ih je tamo odveo novi trag, kao i da se deponija detaljno pregleda pomoću pasa tragača i bagera koji kašikom vadi zemlju i polako je istresa kako bi se pregledao sadržaj zemlje.

Na jednoj od fotografija u medijima, koji su izveštavali sa deponije, vide se i dva radnika JKP „Vodovoda“ Bor.

Desetodnevnu istragu obeležili su lažni i senzaciolistički tekstovi i naslovi, ali i curenje informacija iz samog MUP-a. Tako smo mogli da pročitamo u jednom tabloidu da je veštačenjem telefona majke nestale devojčice, ustanovljeno da je pretraživala granične prelaze prema Rumuniji, što je dokazano kao laž.

MUP nije održao nijednu konferenciju za novinare, pravdajući se da bi time ugrozili istragu, dok su im informacije curele na sve strane. MUP se javnosti obratio sa samo četiri vrlo štura i kratka saopštenja.

Ono što je ponovo probudilo zebnju kod svih koji su se nadali da je Danka živa i da se nalazi sa dve Rumunke u Austriji je jutrošnje saopštenje austrijske policije, koja je navela da devojčica sa snimka nije Danka, već da je to ćerka jedne od dve žene koje su viđene u društvu devojčice.

Nedugo zatim, ponovo smo imali prednajavu u Informeru, koji je objavio da su pronađeni tragovi krvi, koji imaju veze sa Dankinim nestankom, te da su otkriveni osumnjičeni, a nedugo potom oglasio se zvanično i predsednik Aleksandar Vučić koji je izjavio da je Danka Ilić ubijena i da su osumnjičeni uhapšeni.

Oni su jutros odvedeni na istu onu deponiju koju je MUP pretraživao 1. aprila, a na kojoj su se nalazili i radnici „Vodovoda“ Bor, kako bi pokazali gde se nalazi telo devojčice.

Iako se očekivalo da će policija pronaći telo, u 15.00 časova MUP je konačno sazvao konferenciju za novinare, na kojoj je govorio ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Kako je tekla potraga za Dankom Ilić? 3
Foto FoNet: Aleksandar Barda

On je najzad izneo detalje istrage, a možda i najupečatljivija izjava je bila da je MUP već drugog dana posumnjao na osumnjičene i podvrgao ih poligrafskom testiranju na kome je jedan od osumnjičenih pao, dok je drugi imao zakasnelu reakciju.

Gašić je naveo i da je policija već dovodila osumnjičene na deponiju, da su im bila oduzeta privatna kola, kao i službeni „fiat panda“ kojim su, sumnja policija, upravljali D.D. i S.J. kada su njime usmrtili Danku Ilić.

Umesto da nam na KZN ministar da odgovore na neka suštinska pitanja, ova konferencija je otvorila neka nova.

Prvo što ostaje nejasno je to, zbog čega je toliko vremena potrošeno na priču o snimku iz Austrije ako je naša policija imala prilično osnovane sumnje da su D.D. i S.J. nešto učinili sa detetom i to dva dana nakon što je dete nestalo.

Drugo što se nameće je, kako dvojica komunalnih radnika uspevaju već dvanaest sati da ne otkriju policiji gde se telo tačno nalazi iako su im, po rečima predsednika i ministra, do detalja ispričali kako su izvršili delo.

MUP je za ovih deset dana javnosti odao utisak da se ovde radi o dobro organizovanom i isplaniranom zločinu, a ispostavilo se da se radi o zadesnom slučaju, jer se ovaj zločin dogodio bez ikakvog prethodnog plana i to u malom mestu, od strane praktično meštana.

Iako je tragedija velika i verovatno je pogodila svakog građanina ove zemlje, zarad istine i javnog značaja, rukovodstvo MUP-a će ipak morati da odgovori na mnoga pitanja i podnese račun građanima o celokupnoj istrazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari