Kako izgleda državna matura u Sloveniji, Hrvatskoj, Poljskoj i Češkoj?

Ostavite komentar


  1. Posle dve godine ucenja i rada po korona programu idealno je da se pruzi prilika ovoj generaciji da bude pokusni kunic za maturu. Mozda treba dodati I spektakularnu zainteresovanost profesora za dodatni rad sa ucenicima koji su upravo bijkotovali probu mature jer nisu placeni za to. Odlicno isplanirane I osmisljene reforme – uspeh zagarantovan! I mozda da dodam da nijedan profesor ne zna da odgovori ni na jedno pitanje vezano drzavnu maturu jer se “nista ne zna”. Samo polako saznacemo u aprilu-maju 2024.

  2. Zasto postoje razlicite srednje skole i razliciti smerovi? Deca nece imati jednake uslove i predznanje za polaganje drzavne mature. Dete koje zeli da upise psihologiju je pohadjalo drustveno-jezicki smer u gimnaziji. Sanse da se upise zeljeni fakultet je nikakav jer se polaze test znanja iz matematike. Samo deca sa prirodno- matematickog smera gimnazije mogu racunati da im drzavna matura nece ugroziti upis. O upisu na budzet i da ne govorim! Drzava je morala da finalizira odluke o drzavnoj maturi pre nego sto se generacija koja ce je polagati upise u srednju skolu, da uskladi gradivo sa planiranim nacinom provere znanja. Ovako, nam sledi pakao od privatnih casova…

  3. Matura treba da se odloži i tek kada sve bude jasno i nastavnicima i roditeljima i đacima kad upisuju srednju školu da znaju sta ih čeka, kakav će biti ispit, tek onda se može krenuti u realizaciju. Ovako izgleda da je nekome potrebno da to bude što pre, stvara se tenzija. A Korona i ovakav način nastave daje dovoljno razloga da se sve stopira za bar dve , tri godine. Tražiti od dece da polažu ovako zamišljenu maturu i prijemni fakultet vodi samo u još veći pritisak. Raspitajte se, puna je Palmotićeva dece, srednjoškolaca.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.