Kako je SPC 1999. ublažila svoj antirežimski stav? 1

Da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi postoje različita gledanja na mnoga pitanja, pa i na politiku, nije nikakva tajna, piše list Danas pre tačno 20 godina. Slično je i danas.

SPC je najpre sredinom juna 1999, otvoreno prozivajući krivce za stanje u zemlji, zatražila ostavke tadašnjeg državnog vrha Srbije i Jugoslavije, ali i formiranje prelazne vlade.

Sastanak opozicionih lidera i autora Pakta za stabilnost Srbije u Patrijašiji koji je usledio 9. avgusta te godine, piše naš list, nije stavio baš najsrećniji utisak na Crkvu, međutim, episkopski savet se, uz izvesna natezanja oko sadržaja poruke, oglasio Apelom sa ponovljenim junskim zahtevima. I to je bio prvi put da je Crkva javno podržala „sve demokratske i rodoljubive snage i njihove zahteve“, navodi Danas pre 20 godina.

Iako je to shvaćeno kao otvorena podrška opoziciji, Crkva se pak videla kao posrednik između vlasti i opozicije zbog bojazni da će situacija u zemlji prerasti u građanski rat. Nakon susreta sa opozicijom, sastanak je održan i sa tadašnjim predsednikom Srbije Milanom Milutinovićem.

Među srpskim vladikama jedno od glavnih spornih pitanja, tada, bilo je da li treba da se javno mešaju u politiku.

Pojedini episkopi, piše Danas, skloni su da podsećaju ostale da je crkva iznad prizemne politike svih stranaka, da ona ne deli, nego sabira te da je nedopustivo svako profesionalno bavljenje politikom sveštenom licu.

A kako stoje stvari u trenutnoj postavci Srpske pravoslavne crkve?

Patrijarh Irinej izjavio je, nakon obraćanja predsednika države Aleksandra Vučića Saboru u Patrijaršiji 15. maja ove godine, da svi vide da se Vučić „junački bori za državu, narod i Kosovo“.

„Ja mu se divim kako to izdržava i molim se Bogu da mu da snage i mudrosti da svoju ulogu predsednika države odigra na najbolji i najkorisniji način“, rekao je patrijarh Irinej.

Na pitanje da li je to njegov lični stav ili stav Sabora, kazao je da je to stav i njega i Sabora.

Podsetimo, patrijarh Irinej pozvao je Aleksandra Vučića da se obrati visokim zvaničnicima SPC na saborskoj sednici pre pet meseci. Mediji su preneli da su se brojne vladike usprotivile ovom pozivu, tvrdeći da je reč o pritisku države na rad i samostalno odlučivanje Sabora.

Da je nemoguće učešće Aleksandra Vučića na Saboru Srpske pravoslavne crkve i da je to samo medijska spekulacija ili neslana šala, smatrali su i opozicioni lideri okupljeni u Savezu za Srbiju.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari