Kako se odigrala "leskovačka drama" i da li se njen akter psihijatar dr Goran Tojaga, koji je pozirao držeći oružje, vraća na posao u Opštu bolnicu? 1Foto: Opšta bolnica Leskovac

Fotografije leskovačkog psihijatra dr Gorana Tojage na kojima pozira u uniformi u rukama držići oružje, a koje su objavljene na njegovom Fejsbuk nalogu, prethodnih dana „obišle su sve medije“, a bile su razlog telefonskog poziva ministarke zdravlja Danice Grujičić upućenog direktoru Opšte bolnice u Leskovcu dr Nebojši Dimitrijeviću, gde je zaposlen taj psihijatar. Epilog je ostavka psihijatra na mesto načelnika Psihijatrije u OB Leskovac. I jedan i drugi lekar objašnjavaju za Danas kako se odigrala ta „leskovačka drama“ usred aktuelne situacije u Srbiji nakon tragedija u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i pucnjave kod Mladenovca.

Vest o ostavci dr Tojage stigla je samo četiri dana od tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i tri dana od pucnjave kod Mladeonvca, kada su svi nervi građana Srbije bili prenapregnuti, ljudi proživljavali jake emocije – od tuge, straha do uznemirenosti, a ministarka Grujičić nas obaveštavala o stanju povređenih učenika i građana pogođenih u te dve pucnjave za čije živote su se borili i još se bore lekari u Beogradu.

– Nisam video te fotografije dok mediji nisu počeli da ih objavljuju i dok me nije pozvala ministarka Danica Grujičić. Pitala me je o čemu se radi i rekla da razgovaram sa dr Tojagom. To je bilo u petak. Pozvao sam ga tokom vikenda i on je došao. Rekao mi je da daje ostavku. Da je to njegov moralni čin. Njega je čitav slučaj ljudski potresao. Rekao sam mu da ću podržati svaku njegovu odluku o ostavci, odnosno ukoliko želi ili ne želi da je da. Njegovu odluku o ostavci potvrdio sam medijima  u ponedeljak. On je jedan od naših najboljih lekara – opisuje za Danas dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu, kako se odigrao „slučaj koji je uznemiurio ljude posle prošlonedeljnih tragedija“.

On kaže da je dr Tojaga odmah obrisao fotografije sa svog naloga, da odlazi 17. oktobra u penziju, kao i da je izuzetan psihijatar.

– I dalje čitav ovaj slučaj u Leskovcu izaziva burne reakcije građana. Ipak je on viđeni psihijatar, ima mnogo pacijenata. Iskreno, rekao sam mu: „Malo si preterao“. U situaciji kakva je sada u društvu posle tragedija koje smo imali u „Ribnikaru“ i kod Mladenovca, te njegove fotografije pokazale su se kao loše. Jer niko na fotografijama ne ume da prepozna da li doktor drži u rukama imitaciju oružja ili ono pravo. Te fotografije mogu deci da budu model identifikacije – objašnjava dr Dimitrijević.

Kako dodaje, on nema nijednu zamerku na rad dr Tojage, u bolnici je besprekorno obavljao svoj posao.

– U slobodno vreme imao je svoj hobi, a to je airsoft (vojni simulacijski sport, sličan paintballu, u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja koje izbacuju kuglice od tvrde plastike prim. aut.). Rekao mi je da nije lovac, ribolovac, već da je to njegova rekreacija. Bez obzira na sve, mislim da je malo preterano da psihijatar, koji bi trebalo da leči ljude od fobija, na primer, od oružja, objavljuje fotografije na kojima drži replike oružja. Kako će pacijenti da reaguju? Uz to, on je načelnik Psihijatrije gde je smeštena i dečja psihijtrija – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, održaće kolegijum na kojem će načelnicima odeljenja u bolnici preneti svoj stav da vode računa šta objavljuju na mrežama, jer su oni predstavnici humane profesije.

Na pitanje da li sada radi dr Tojaga, dr Dimitrijević naglašava da je na odmoru, ali da će se posle toga vratiti na odeljenje kao jedan od lekara.

– Radiće do penzije – kazao je on.

Dr Tojaga je potvrdio za Danas da je zbog slučaja „fotogrefije“, a posle poziva svog direktora, odmah podneo ostavku na mesto načelnika Psihijatrije kao moralni čin.

– Mislim da je ovo sve zlonamerno urađeno. Saznao sam i odakle je počelo, ali ne želim sada da govorim o tome. Ja sam pre četiri, pet dana video da mi je „propbijen“ Fejsbuk nalog.  Nisam mogao da mu pristupim. Uspeo sam koristeći neku dodatnu šifru. Potom su se te moje fotografije sa Fejsbuk naloga pojavile u javnosti. Neke od njih stare su tri, četiri godine, neke godinu. To su fotografije sa eirsofta – ističe za Danas ovaj psihijatar i dodaje:

– Te fotografije predstavljaju nešto što smo mi, ljubitelji tog sporta, delili međusobno. Niko mi ih od prijatelja nije „uzeo“ sa Fejsbuka. Poslao bi mi ih. Uradio je to neko ko mi nije prijatelj. Skrinšotove je napravio i uz komentar objavio. To me je pogodilo. Prvo, da me neko komentariše ko me ne zna, a drugo što je na fotografijama airsoft oružje. Njegova snaga je od 0,8 do dva džula, najviše. Ukoliko vas neko pogodi iz neposredne blizine ne može čak ni kožu da vam ošteti – objašnjava dr Tojaga.

Kako nastavlja, posledice svega je reagovanje ministarke zdravlja koja je pozvala dr Dimitrijevića, njegovog direktora.

– On mi je u našem razgovoru posle poziva ministarke izneo činjenice. Rekao mi je da sam jedan od njegovih najboljih lekara koji radi 40 godina bez ijedne mrlje u karijeri. Nema čoveka kojem nisam pomago. Takođe, predočio mi je da on može da priča samo o mom radu u bolnici, da je moja stvar šta radim u svoje slobodno vreme, kod kuće. Objasnio sam mu da mi je hobi airsoft kao što je to nekome lov ili ribolov – priča naš sagovornik.

Kako dodaje dr Tojaga, direktor mu je još naveo da će ispoštovati svaku njegovu odluku – „ako hoću ili neću da podnesem ostavku“.

– Odlučio sam da dam ostavku zbog svega što se desilo. Ne želim da kaljam ugled bolnice, niti svoj dosadašnji rad. Iz moralnih razloga prema bolnici, smatrajući da nemam nikakvu odgovornost, pogotovu ne na širenje nasilja i uznemiravanje javnosti, podneo sam ostavku. Kada su te moje fotografije pre nekoliko godina objavljene na profilu, niko nije reagovao. Na Fejsbuku postoji opcija da se reaguje na sadržaj. Te puške nisu prave, već airsoft oružje na nivou igračke. Mi smo u uniformama na terenu, nosimo i pancire. Igramo airsoft u kontrolisanim uslovima na terenu – završio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari