Kakva jaja kupujemo: Oznake na pakovanju koje nam govore o kvalitetu proizvoda ali i životu koka nosilja 1Foto: Shutterstock

Iako nam je svima jasno da oznake od S do XL na pakovanju jaja označavaju njihovu veličinu, a A ili B kvalitet, treba znati i da su proizvođači dužni da navedu u kakvim uslovima su koke koje nose uzgajane, a taj podatak možemo videti samo na jajima A klase.

Prema Pravilniku o kvalitetu jaja ona se dele na  jaja „A“ klase odnosno sveža jaja i jaja „B“ klase, namenjena industrijskoj proizvodnji.

Razlika između jaja A i B klase

Jaja “ A“ klase u trenutku pakovanja treba da ispunjavaju najmanje sledeće uslove:

1) ljuska i pokožica je normalnog oblika, čista i neoštećena;

2) vazdušna komora nije viša od 6 mm i nepokretna je, dok za jaja koja nose oznaku „ekstra“ ne može da prelazi više od 4 mm;

3) belance je bistro, prozirno i kompaktno;

4) žumance se pri prosvetljavanju jaja vidi kao sena nejasnih obrisa i pri naglom okretanju jaja je nepokretno ili neznatno pokretno i nalazi se u sredini jaja;

5) zametak je neprimetnog razvoja;

6) nema prisustva stranih materija i nema stranog mirisa.

Jaja „A“ klase se ne peru ni pre, ni posle klasiranja, niti na bilo koji način čist, a ona koja su izložena postupku pranja ne označavaju se kao „A“ klase.

Jaja „A“ klase se ne izlažu postupku konzerviranja ili hlađenju na temperaturi nižoj od pet stepeni, a ona koja su izložena postupku hlađenja ne označavaju se kao „A“ klasa.

Sa druge strane, jaja „B“ klase su jaja koja ne ispunjavaju zahteve kvaliteta utvrđene za jaja „A“ klase i dostavljaju se samo prehrambenoj ili neprehrambenoj industriji.

Uzgoj koka koje su snele jaja

Podatak o načinu uzgoja koka nosilja za jaja „A“ klase nalazi se na samim jajima i na pakovanju jaja, i ta informacija u zavisnosti od načina držanja koka nosilja može biti sačinjena od reči i brojeva:

„0 – jaja iz organskog uzgoja“

„1 – jaja iz slobodnog uzgoja“

„2 – jaja iz podnog uzgoja“

„3 – jaja iz kaveznog (baterijskog) uzgoja“

Takođe, na pakovanju se mogu pronaći i opisni podaci o životu koka, kao što su, recimo, „Slobodno se kreću u prostoru“, „Više prostora za nošenje jaja“, „Suvo i čisto gnezdo“.

Ovo važi samo za jaja A klase, dok podatak o načinu uzgoja koka nosilja za jaja „B“ klase nije obavezno navesti na samim jajima i pakovanju jaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari