Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron optužio je juče sirijske vlasti za upotrebu hemijskog oružja u protekle dve godine, koliko traje građanki rat u toj državi. Kameron bi sutra trebalo da otputuje u Rusiju, gde će sa ruskim liderom Vladimirom Putinom diskutovati o aktuelnoj situaciji u Siriji, piše Telegraf.


On je, kako navode izvori lista, naložio svojim službama da konstantno izveštavaju o situaciji na terenu. „Izneo sam pred parlament niz informacija koje su stigle do mene, a koje ukazuju na alarmantno veliki i rastući broj dokaza o upotrebi hemijskog oružja, uključujući sarin“, rekao je Kameron. On je podsetio na hitnost koju situacija zahteva i najavio političku ofanzivu koja će početi razgovorima sa Putinom u Sočiju. „Krajnje je vreme za odgovarajuće pomake u pregovorima ne bi li se sukob u Siriji priveo kraju“, ocenio je Kameron.

Snage sirijskog režima izvele su juče vazdušne napade na pobunjeničke mete u dve oblasti na severu zemlje, Alepu i Idlibu, u nastavku ofanzive državnih trupa čiji je cilj ponovno uspostavljanje kontrole nad tim teritorijama. Meta napada bili su pobunjenici u vojnoj vazduhoplovnoj bazi Manah kod grada Alepa, blizu granice sa Turskom. U provinciji Idlib, sukobi su izbili kod nekoliko vojnih baza blizu provincijske prestonice koja je pod kontrolom režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari