Klasika u Novom Sadu: Između tezgi na Limanskoj pijaci na repertoaru bili Brams i Pjacola 1foto: Dunavska sonata

Stanovnici Limana i Grbavice koji se snabdevaju na Limanskoj pijaci danas su uz voće i povrće na poklon dobili koncert klasične muzike u okviru manifestacije „Hrana za uši“.

Kako kažu iz Udruženja „Dunavska sonata“, Duo MM, koji čine gitarista Miloš Milivojević i violinista Milan Milanović, sat vremena je za pijačnom tezgom izvodio dela Johanesa Bramsa, Astora Pjacole, Kamija Sen Sansa i Vladimira Pavlovića Carevca. Koncertu je prisustvovalo više od 200 posetilaca pijace.

„Kada bismo sa istom pažnjom birali muziku koju slušamo, kao i hranu koju jedemo uspeli bismo značajno da utičemo na zdravlje i obogatimo svakodnevicu u kojoj smo zatrpani informacijama i obavezama. Klasična muzika je po svojoj strukturi najzdravija za slušanje. Uprkos predrasudama da je rezervisana za određene ambijente i sloj društva, može se slušati svakodnevno i radi zabave. Koncerti Hrane za uši podsećaju Novosađane da je najzdravija hrana za njihove uši tik do njih, u njihovom kvartu ili internet pretraživaču“, kaže organizatorka Dunavske sonate Milica Trifunov.

Dušan Jovišić iz Futoga, prodaje na Limanskoj pijaci proizvode porodičnog gazdinstva sa tradicijom dugom preko 18 godina u proizvodnji kupusa i zimnice.

„Uživao sam slušajući muziku. Posebno je lepo komunicirati sa kupcima koji su nasmejani, a dok je trajano koncert svi smo bili sa osmehom“, rekao je on.

Dragana već 23 godine radi na Limanskoj pijaci. Prodaje kese i zimnicu. Sa kolegama bila je u prvom redu, odmah do tezge sa „hranom za uši“.

„Iskreno, retko slušam muziku. Ovo je za mene bilo neočekivano, iako toliko dugo radim na pijaci ovakav događaj ne pamtim. Interesantno i zanimljivo“, dodala je ona.

Ove nedelje biće održana još dva koncerta. U subotu, 15. oktobra, od 10 sati na Detelinatskoj pijaci nastupiće duo Fuego, koji čine gitarista Aleksandar Krstić i violinistkinja Kristina Lakić, a u nedelju na Ribljoj pijaci od 10 sati nastupa pijanistkinja Milica Marinković i duo Fuego.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.