Češka vlada odbacila je svaku mogućnost da zbog dodatnih zahteva šefa države Vaclava Klausa zatraži da se ponovo otvara proces ratifikacije Lisabonskog ugovora, a od Klausa traži garancije da će potpisati taj ugovor. Predsednik privremene vlade Jan Fišer naglasio je da vlada prima k znanju dodatne zahteve koje je postavio prošle sedmice Klaus da se Češka poput Poljske i Britanije izuzme iz primene Povelje osnovnih prava.

Iako je šef države na udaru oštrih kritika što taj zahtev nije ni pomenuo blagovremeno tokom dogovora o Ugovoru, a ni kasnije tokom ratifikacije u oba doma češkog parlamenta, vlada je najavila da je spremna da mu izađe u susret i sa evropskim partnerima potraži rešenje.

Fišer je, međutim, postavio nekoliko uslova. „Vlada ne smatra da je moguće da se ponovo otvara proces ratifikacije Ugovora u članicama EU. Takođe, uslov je da Klaus da jasne garancije da će potpisati sporazum ukoliko njegovom zahtevu izađemo u susret a da će, ukoliko Ustavni sud Češke odluči da je Lisabonski ugovor u skladu sa ustavom, završiti ratifikaciju bez ikakvog odlaganja“, rekao je Fišer. Premijer je predsednika podsetio da je Ustavni sud još prošle godine presudio da je cela Povelja osnovnih prava u skladu sa češkim ustavom.

Budući da je predsednik Češke jedini lider evropskog bloka koji nije potpisao sporazum, osmišljen u cilju efikasnijeg donošenja odluka u Evropskoj uniji, ministri smatraju da će na taj način ubediti šefa države da promeni mišljenje. Pojedini analitičari tvrde da bi vlada ubrzo mogla da zapreti Klausu opozivom ukoliko ubrzo ne krene stopama svog poljskog kolege Leha Kačinjskog i potpiše taj dokument.

Odluka Klausa, osvedočenog evroskeptika, da uslovi okončanje procesa ratifikacije Ugovora izuzimanjem Češke od obaveze da vrati oduzetu imovinu sudetskim Nemcima, nedvosmisleno pokazuje njegovu nameru da što je duže moguće odgodi potpisivanje sporazuma. Predsednik Češke je u više navrata naglasio da neće potpisati sporazum ukoliko ne bude zagarantovano izuzeće Češke iz Povelje o osnovnim pravima, koja su sastavni deo Ugovora, dodajući da je Poljskoj i Britaniji pre dve godine data takva garancija. Predsednik Češke je takođe izjavio da neće ratifikovati Ugovor pre nego što Ustavni sud oceni da li je sporazum u skladu s Ustavom te države, što bi trebalo da se dogodi za najmanje deset dana.

Za razliku od većine evropskih lidera koji vrše pritisak na češkog predsednika da konačno ispuni obavezu preuzetu na sastanku u Lisabonu u decembru 2007, vođa britanskih konzervativaca Dejvid Kameron uputio je pismo podrške Klausu. Štaviše, Kameron je izjavio da će u slučaju da njegova stranka odnese pobedu na parlamentarnim izborima naredne godine, raspisati referendum o Ugovoru. Poznavaoci prilika u Češkoj tvrde da Klaus, koji neretko kritikuje Brisel i upoređuje EU s bivšim SSSR, pokušava da dobije političke poene kod pojedinih sunarodnika. Njegovi kritičari smatraju da Klaus nije podoban da i dalje vodi državu, budući da odbija da potpiše Ugovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari