Klisura Prlitske reke - skriveni dragulj pored Zaječara 1Foto: M. S. / Danas

Nadomak Zaječara, na obroncima Stare planine, u naselju “Vlaški do” nalazi se klisura Prlitske reke – skriveni drgaulj ovog kraja. Tu se nekada nalazila prva stanica Belgijske pruge, kojom je transportovan kameni ugalj iz rudnika Vrška čuka do Radujevca na Dunavu.

Ljubitelji prirode rado obilaze ovo mesto, a mnogi Zaječarci, nažalost, ne znaju da ono postoji. Klisura Prlitske reke nalazi se svega par kilometara od centra Zaječara, u naselju Vlaški do. Do nje se dolazi putem koji se desno odvaja od magistralnog puta Zaječar – Vidin, na izlasku iz naselja “Višnjar”.

Asfaltni put, koji je u solidnom stanju, nakon par kilometara se završava, a kolskim putem nastavlja se do izletišta koje se nalazi uz samu klisuru. Nažalost, putokaza – osim osnovne planinarske markacije nema, iako ima i više nego dovoljno razloga da ih bude.

Na odmorištu kraj klisure izletnici se okupljaju uglavnom u dane praznika, a većim delom godine je mirno i tiho. Visoko drveće, i njegova krošnja pravi su prirodni štit od jakog sunca u letnjim mesecima.

Klisura Prlitske reke - skriveni dragulj pored Zaječara 2
Foto: M. S. / Danas

Od izletišta desnom liticom put vodi ka čudotvornom manastirištu, dok centralna staza ide kroz samu klisuru i njene pećine, gde su tihovali isposnici i skrivali se hajduci u vreme vladavine Osmanlija na ovom prostoru.

Do kraja maja, najkasnije početka juna – voda teče klisurom, a do oktobra ona je suva. Uz malo opreza može se proći sve do samih kazana, koji su nalik malim kadama u kojima se voda zadržava tokom većeg dela godine.

Takođe od izletišta, počinje planinarska staza ka vidikovcu na kome je postavljen krst. Iako lepota ove zelene oaze očarava – ništa vas ne može pripremiti za prizor koji će se ukazati pred vama kada uskom putem, kroz zeleni hodnik izađete na stene.

Klisura Prlitske reke - skriveni dragulj pored Zaječara 3
Foto: M. S. / Danas

Kretanje zahteva malo opreznosti, a do najviše tačke vidikovca i krsta na njemu preostaje još par minuta laganog hoda. Odatle se pruža pogled ne samo ka klisuri, već ka celoj kotlini – ka Deli Jovanu, Stolu, Velikom Kršu, Rtnju, kao i ka samom Zaječaru – koji se vidi kao na dlanu. Krst je napravljen od belog mermera, težak 400 kilograma i visok 2,5 metara.

Levom liticom klisure penje se strmi putić, ostatak trase kojim se pružala prva industrijske pruga u Srbije zvane „Belgijska pruga”, kojom je transportovan kameni ugalj iz rudnika Vrška čuka do Radujevca na Dunavu.

Uz samu klisuru je smeštena i šumska crkva Svetog Jovana, ali i tajanstvena pećina Barbaroš, koja nažalost nije uređena za posetioce.

Klisura Prlitske reke - skriveni dragulj pored Zaječara 4
Foto: M. S / Danas

Iako se ne ističe pećinskim nakitom, valja imati na umu da je pećina dom više vrsta slepih miševa, kao i da su mnogi njeni hodnici zatvoreni i neprohodni zbog nanosa. Moguće je da će dalja istraživanja otkriti do sada neviđene lepote, ako do njih ikada dođe.

Tragovi rimskog utvrđenja, legende i priče o zakopanom blagu u klisuru Prlitske reke dovode ne samo ljubitelje prirode, već i avanturiste koji tragaju za blagom. Nije poznato da li ga je neko pronašao, ali se često mogu zateći tragovi koji upućuju na to da se za njim i dan danas traga.

Sama klisura blago je velike vrednosti kojim se Zaječarci mogu pohvaliti, ali u kome nažalost većina ne uživa – delom iz neznanja, a delom iz nebrige nadležnih.

Klisura Prlitske reke - skriveni dragulj pored Zaječara 5
Foto: M. S. / Danas

Ostaje da se nadamo da će budućnost doneti bolje dane, te da će stara pruga, klisura i pećina biti atrakcija koja u ovaj kraj dovodi turiste iz čitavog sveta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari