Knjaževac: Klisura Ždrelo kao Meteori 1Foto: M.S.

Na svega 12 kilometara od Knjaževca, u ataru sela Stogazovac, nalazi se klisura Ždrelo, po mišljenju mnogih jedna od najlepših klisura Srbije. Ždrelo sa pravom nazivaju knjaževačkim Meteorima.

Sama klisura duga je oko 300 metara, a najviše litice visoke su oko 80 metara. U najužem delu klisura je široka svega 2-3 metara. Ždrelo još nazivaju knjaževačkim Meteorima.

Do najviših litica klisure vodi uređena i obeležena planinarska staza. Staza nije preterano zahtevna, pa u lepotama klisure, crkvice Vidovdan i nezaboravnom pogledu na knjaževački kraj mogu uživati i oni slabije kondicije.

Na samom početku staze, sa leve strane, u dnu klisure i koritu reke skriven je izvor Božja Trpeza. Veruje se da je voda sa ovog izvora lekovita, te da ima blagotvorno dejstvo na vid.

U nastavku staze nailazi se na  stepenište na čijem vrhu se nalazi uređeni plato i crkvica Vidovdan. Veruje se da je crkvu na tom mestu podigao sam Knez Lazar. Crkvica je otvorena tokom cele godine.

Knjaževac: Klisura Ždrelo kao Meteori 2

Foto: M.S.Na pedesetak metara od crkve je i vidikovac sa koga se pruža pogled na klisuru od koga zastaje dah. Na samom vidikovcu na Vidovdan 2012. postavljen je i osveštan krst.

Najviše litice u klisuri su Zdravački i Momin ili Devojački kamen. Prema predanju litica Momin kamen ime je dobila po devojci koja je sa oštre stene skočila u smrt bežeći od onih koji su hteli da je obesčaste.

Obrušeni blokovi stena preko kojih protiče Zubetinačka reka formiraju više virova: Sinji, Telči i Petkovski. U klisuri ima i pećina, a veruje se da je u Markovoj odmarao niko drugi nego Kraljević Marko i njegov verni Šarac.

U Ždrelu su pronađeni ostaci i tragovi iz rimskog doba, a tu je nekada navodno bilo i utvrđenje sa koga su stražari nadzirali put.

Šum reke koja protiče kroz klisuru, čist vazduh, a u proleće i miris divljeg jorgovana, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim, pa zato ako se nađete u ovom kraju obavezno posetite Stogazovac i čudesnu klisuru Ždrelo.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari