Prostorije Udruženja tekstilnih radnika Novog Pazara ponovo su mesto gde se radikalizuju protesti nezadovoljnih radnika. Naime, od ponedeljka desetak radnica Fabrike trikotaže Raška štrajkuju glađu zbog neisplaćenih otpremnina i socijalnog prgrama, neuplaćenih doprinosa za PIO i nepovezanog radnog staža.

One su štrajk počele 1. decembra u restoranu fabrike, ali su posle šest dana prešle u prostorije Udrženja tekstilnih radnika.

– Štrajk glađu je samo prvi korak ka radikalizaciji našeg protesta. Dok smo štrajkovale u fabrici, osim novog vlasnika Ramiza Starčanina koji je zahtevao da napustimo taj prostor, niko nam se drugi nije obratio. Od kako smo ovde, razgovarale smo sa Ramizom Paljevcem, načelnikom Odeljenja za privredu. Od štrajka nećemo odustati sve do ispunjenja naših zahteva, kaže Jasminka Đoković-Milutinović, predsednica Štrajkačkog odbora. Ona objašnjava da su njene koleginice i ona 2007. godine bile na spisku za socijalni program „ali neko je umesto nas uzeo naše pare. Radni staž nam nije povezan od 2003. godine, niti su nam plaćeni doprinosi, pa ne možemo da se lečimo“. Većina učesnica štrajka je narušenog zdravlja i lekarske ekipe su intervenisale nekoliko puta. Radnice tvrde da više neće tražiti ni lekarsku pomoć, već će uzimati samo terapiju koju od ranije koriste.

– Mi nemamo gde da idemo odavde i sve dok se ne reše naši problemi ostajemo ovde, kategorična je predsednica Štrajkačkog odbora. Sve učesnice štrajka imaju po više od dve decenije radnog staža. Od 2003. do 2008. godine ova fabrika je dva puta menjala većinskog vlasnika. Prvog većinskog vlasnika novopazarski trikotažeri su dobili 2003. godine i tri godine kasnije kupoprodajni ugovor je raskinut sa beogradskom firmom Oktan pro, jer nisu ispunjene preuzete obaveze a dugovanja su narasla. Nova privatizacija se dogodila prošle godine i većinski vlasnik je postao Ramiz Starčanin, jedan od vlasnika poznate fabrike za proizvodnju odeće od džinsa. Nekada je u matičnom pogonu i isturenim odeljenjima na seoskom području radilo 330 radnika, ostalo ih je samo 26. Od 2006. do 2008. godine socijalni program je isplaćivan dva puta. U prvom krugu, po tom osnovu, fabriku je napustilo 224 zaposlena, ali je kod druge isplate nastao problem. Na spisku se našlo 96 radnika, a 70 je dobilo socijalni program.

– Van tog spiska ostala su 23 radnika iz pogona sa seoskog područja, jer nisu znali kome pripadaju zbog čestih promena zakupaca. Radnice koje su u štrajku bile su na spisku za isplatu, ali niko ne zna kako su ostale bez socijalnog programa. Pokušavamo da pronađemo način da se njima retroaktivno isplati socijalni program, poveže radni staž i uplate doprinosi, ističe Esad Nicević, regionalni poverenik sindikata Nezavisnost. Nicević naglašava da je ovdašnja Fabrika trikotaže opterećena velikim nasleđenim dugovima, „samo Poreskoj upravi se duguje 1,7 miliona evra i zbog toga se sva nepokretna imovina nalazi pod hipotekom“. Pre dva dana, Štrajkački odbor se za rešavanje ovih problema obratio Ministarstvu ekonomije, koje smatraju najvećim krivcem za njihove probleme.

Radnici podržavaju Dačića

Stotinak radnika Holding kompanije „Vojin Popović“ okupilo se u sredu ispred Gradske uprave u Novom Pazaru da bi podržali inicijativu ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, koji je pre nekoliko dana izjavio da bi u Srbiji prvo trebalo pohapsiti one koji su radnike otpustili i opljačkali. Štrajk u Vojin Popoviću traje već nekoliko godina, a radnici traže izlazak iz stečaja, privatizaciju ili podržavljenje tog Holdinga.Predstavnik radnika Holding kompanije „Vojin Popović“ Dejan Todorović rekao je da je jedino rešenje za Vojin Popović podnošenje plana reorganizacije, dogovor sa dužnicima i namirivanje radnika po zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari