Koja dva meseca u godini su rezervisana za svadbe u Subotici: Parovi su u zrelim godinama, a broj venčanja isti kao i pre kovida 1Foto: Pixabay/Pexels

Od početka godine u Subotici su sudbonosno “da” pred matičarom izgovorila 24 para, dok su tokom prošle godine na teritoriji grada zaključena 903 braka.

To je za oko 100 sklopljenih brakova više u odnosu na 2021. godinu ili, kako za Danas kaže zamenica matičara Aranjka Kobrehel, skoro isti broj kao u godinama pre izbijanja pandemije kovida, odnosno za oko 20 manje.

“Do maja 2022. godine, zbog pandemije je bio ograničen broj gostiju. Kasnije su mladenci bili mnogo oprezniji kod zakazivanja svadbenih veselja zbog učestalog odlaganja ili otkazivanja okupljanja zbog pandemije”, objašnjava Kobrehel neke od mogućih razloga zbog kojih broj venčanja još nije na nivou prethodnih godina.

Međutim, kada je Matična služba Grada Subotice u novembru prošle godine otvorila knjigu za zakazivanje termina venčanja u 2023. godini, budući supružnici nisu ustuknuli.

“Do sada imamo rezervisano oko 200 venčanja, a u narednom periodu očekujemo da će biti još rezervacija. Za maj i septembar imamo najviše rezervisanih termina”, kaže Kobrehel.

Upravo ovi meseci su godinama unazad najpopularniji među mladencima u Subotici, pa su matičari prošle godine najviše posla imali u periodu od maja do kraja oktobra.

“Najviše venčanja je bilo u septembru i avgustu. Sezona venčanja uvek počinje otprilike nakon Uskrsa i Vaskrsa. Takođe, i lepše vreme je razlog ove navike zakazivanja”, objašnjava zamenica matičara.

Kada je u pitanju prosečna starost mladenaca, naša sagovornica ističe da se nije drastično menjala, te da parovi većinom stupaju u brak u zrelim godinama, odnosno žene u 31. godini, a muškarci u 34. godini.

“U 2022. godini smo imali dva maloletnička braka. I 2021. godine je bilo isto toliko”, dodaje Kobrehel.

Koja dva meseca u godini su rezervisana za svadbe u Subotici: Parovi su u zrelim godinama, a broj venčanja isti kao i pre kovida 2
Foto: Pixabay/Pexels

Tradicija krunisanja ljubavi venčanjem u Velikoj većnici Gradske kuće i dalje se održava među subotičkim mladencima, te je prošle godine njih 200 odlučilo da baš ovde sklopi brak.

Ostali brakovi su sklopljeni u besplatnim salama Gradske uprave, dok su matičari na terenu obavili oko 100 venčanja.

“Najčešća lokacija obavljanja venčanja na terenu su salaši i vinarije na Paliću, na Kelebiji Majur i Ergela, a u gradu smo najčešće obavljali venčanja u salama kao što su Balint, Nensi i Spartak”, kaže Kobrehel.

Za mladence koji u 2024. godini planiraju svadbu, Matična služba Grada Subotice će krajem godine, tačnije 2. novembra, otvoriti knjigu za zakazivanje termina venčanja.

Cene iznajmljivanja sala još uvek iste, izlazak matičara na teren poskupeo

Za iznajmljivanje Velike većnice Gradske kuće mladenci treba da plate 5.301 dinar, a ukoliko žele i muzičku pratnju, treba da izdvoje još 1.032 dinara.

Međutim, naša sagovornica kaže da je moguće da će se ove cene menjati, dok se cena izlaska matičara na teren već promenila i sada iznosi 20.150 dinara.

Venčanja u maloj, odnosno Žutoj sali Gradske kuće su i dalje besplatna.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari