Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je juče gostujući na TV Hepi da je aktuelna novogodišnja jelka za koju je iz gradske kase izdvojeno čak 83.000 evra, zapravo dospela u prvi plan prilikom skupštinske rasprave, jer „opozicioni odbornici nisu mogli da nađu zamerku budžetu“.

On je dodao da su tom prilikom „izneti neistiniti podaci vezani za cenu, kao i to da je najskuplja na svetu“.

Međutim, najviše zabune uneo je njegov komentar da je jelka iz 2016. godine, ona koja se sada nalazi na Trgu Slavija, koštala mnogo više nego ovogodišnja, odnosno 12 miliona dinara ili nešto više od 97.000 evra, a da je takođe bila donacija.

– Potpuno je normalno da svaki evropski, svetski grad želi da ima što lepšu i višu novogodišnju jelku. Kupovina jelke nije trošak, već investicija, jer će trajati najmanje 10 godina, prokomentarisao je gradonačelnik.

Ono što nije jasno je da je gradska vlast prošlogodišnju jelku predstavila kao poklon, te da novac za nju i nije bio predviđen gradskim budžetom. Ipak, Demokratska stranka, koja je dostavila i dokument o zaključenju ugovora, tvrdi da je za tu stavku izdvojeno oko 3.9 miliona dinara, odnosno, 4,79 miliona sa PDV, što je 39.000 evra, ali ne koliko sada gradonačelnik tvrdi. Takođe je sporno da je, nakon podataka o ceni vatrometa i jelke, koje su opozicioni odbornici izneli na skupštinskoj sednici prošlog četvrtka, gradonačelnik Siniša Mali naknadno saopštio medijima da će ugovor biti raskinut.

Prema saznanjima Insajdera, jelka je postavljena tri dana pre nego što je Grad dodelio ugovor ponuđaču Keep light. Kako je moguće raskinuti ugovor telefonskim pozivom, kao i kakvi bi bili penali zbog raskidanja, nismo saznali jer je jelka u međuvremenu postala poklon firme Keep light Beograđanima.

– Neverovatno je da Siniša Mali jedno krivično delo brani drugim, i da jednu pljačku brani drugom, još većom. Prošle godine kada je kupovana ova jelka koja je sada na Slaviji, govorili su da je donacija. S druge strane je on sam rekao pre nekoliko dana da se raskida ugovor jer ga je začudilo koliko je ova jelka skupa. Kako odjedanput, par dana kasnije, isti taj Siniša Mali govori kako u stvari ona nije skupa i da je zapravo investicija. A i ova je odjednom postala poklon. Način na koji ova gradska vlast neodgovorno vrši svoje funkcije i dužnosti upravo govori o tome koliko su nedostojni da im se ime pomene, a kamoli da vode grad Beograd i da predstavljaju Beograđane u zemlji i svetu. Zbog ovogodišnje jelke i one od prošle godine, jako je važno da tužilaštvo vrlo dobro odradi ceo posao po zakonu i da je red da ovu Novu godinu Vesić i Siniša Mali provedu u pritvoru, sa obe jelke ako treba – prokomentarisao je za Danas Balša Božović, šef odborničke grupe DS u gradskoj Skupštini.

Siniša Mali je i naveo da firma „Kip lajt” sa Beogradom posluje od 1999. godine, te da „najviše zaključenih ugovora ima iz perioda prethodne vlasti“. „Jelka ima garanciju na 10 godina i očekujemo da će najmanje toliko još krasiti Trg republike u vreme novogodišnjih praznika. Kompanija „Kip lajt” je doniranjem jelke pokazala da kao i svi Beograđani voli svoj grad“, kazao je Mali.

Ipak, nakon svečanog puštanja u rad beogradskog novogodišnjeg osvetljenja, koje je uključivalo i aerodrom Nikola Tesla, kompanija Keep light prešla je u akciju kićenja po gradovima širom Srbije, kako navode na zvaničnom sajtu, među kojima su istaknuti Kruševac i Smederevo.

Svetleći irvasi, kapija sa imenom grada, jedrenjak, Deda Mraz i razni drugi ukrasi velikih dimenzija zasijali su u izvedbi firme “Kip Lajt” i u Kruševcu. Takođe u ovom gradu pomenuta firma od početka novembra sprovodi akciju „Racionalizacija i modernizacija javnog osvetljenja“, koja obuhvata zamenu postojeće rasvete novom led rasvetom, u preko 100 naseljenih mesta na teritoriji grada Kruševca.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo već postupa u vezi sa spornim javnim nabavkama koje su povezane s kompanijom Keep Light, u šta će biti uključena i nabavka pomenute jelke, pisao je Insajder. Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd“ podnela je krivične prijave protiv gradonačelnika Siniše Malog, direktora JP „Javno osvetljenje“ Aleksandra Cincar-Poposkog, članova tenderske komisije JP „Javno osvetljenje“, kao i direktora kompanije Kip Lajt Radovana Đumića zbog zloupotreba u vezi s javnom nabavkom novogodišnje rasvete u vrednosti većoj od 170 miliona dinara.

Bez odgovora iz Kip lajta

Iz firme „Keep light“ nismo uspeli da dobijemo odgovore o njihovom poklonu i raskidanju ugovora, jer se na zvanične brojeve telefona ove kompanije ili niko ne javlja ili nisu u funkciji, a među telefonskim brojevima nalaze se i kontakti potpuno drugih firmi. O toj firmi ne može se saznati mnogo, a prema podacima iz privrednog registra, Keep light nije podnela finansijske izveštaje još od 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari