Kostreš: Velikodostojnici SPC šire govor mržnje i ne poštuju žene 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojan Kostreš ocenio je danas da stalni napadi patrijarha i Srpske pravoslavne crkve na rodno osetljiv jezik i Zakon o rodnoj ravnopravnosti pokazuju da „patrijarh i oni koji mu pripremaju govore u kojima se omalovažavaju žene“ koriste svaku priliku da i naše društvo i točak istorije vrate unazad.

Kostreš je u izjavi za javnost istakao da je zabrinjavajući „govor mržnje koji se vidi iz izjava, saopštenja i poslanica“ najviših crkvenih velikodostojnika.

„Umesto da deluju hrišćanski, smiruju strasti i smanjuju stepen nasilja u našem društvu, patrijarh i drugi crkveni velikodostojnici svojim radikalnim i ultrakonzervativnim izjavama i stavovima vrše dalju polarizaciju i podižu stepen nasilja u društvu“, poručio je Kostreš.

Ocenio je i da, u vreme kada Srbija ima nezapamćeno visoku godišnju statistiku femicida, svi akteri bi trebalo prevashodno da se bave prevencijom i rešavanjem ovih gorućih problema.

Mizogini nastupi i izjave crkvenih velikodostojika, dodaje Kostreš, kao i nipodaštavanje i omalovažavanje žena nisu nikakvo iznenađenje.

„Crkva, umesto da plaća porez na imovinu i da se obračuna sa pedofilijom, korupcijom i kriminalom u svojim redovima, svesno i intenzivno radi na uplitanju u odlučivanje o kontroli rađanja ili rodne ravnopravnosti – pitanjima koja su neprikosnoveno pravo žene“, navodi predsednik LSV.

Podseća i da SPC nije osudila „nasilničko i primitivno ponašanje“ dela svojih vernika i pristalica koji su Badnji dan i Božić iskoristili za „demonstraciju nasilja, pucanje, uvrede, pretnje, slavljenje zločina i paljenje lomača“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari