Kovid sistemska bolest koja pogađa sve organe 1Korona virus, testiranje Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“ Bogdan Crnokrak izjavio je večeras da se u toj bolnici nalazi 217 kovid pacijenata, od kojih je 26 u jedinicama intezivnog lečenja.

Crnokrak je za RTS rekao da je pre tri nedelje bolnica bila puna, a da danas imaju 10 odsto slobodnih mesta, kao i da se smanjuje i broj pregleda u njihovoj prijemno-trijažnoj ambulati – pre dve nedelje u proseku se pregledalo oko 270 pacijenata, a sada oko i malo iznad 150.

Govoreći o starosnoj strukturi pacijenata navodi da je u odnosu na novembar prošle godine sada prosečna starost pacijenata 10 godina veća.

„U novembru je u proseku starost pacijenata bila oko 62 godine, a sada 71 godinu. To su uglavnom hronični pacijenti sa pratećim bolestima“, kazao je Crnokrak.

Ističe da je kovid sistemska bolest koja pogađa sve organe, da nema organa niti organskog sistema koji nije zahvaćen kovidom – na koji kovid ne može da utiče.

„Najčešće su kardiovaskularni problemi, pacijenti se javljaju kardolozima, endokrinolozima, gastroenterolozima, pulmolozima. Uočava se dosta loša regulacija pritiska, poremećaj ritma, regulacije glikemije. Zatim su tu gastroenterološke tegobe, bolovi u stomaku, dijareje“, objašnjava Crnokrak.

Na pitanje da li su tromboze češće kod delte ili omikrona, navodi da se u odnosu na pre godinu dana broj tromboza u arterijama drastično smanjio.

„I kod omikrona i kod delte je stanje vrlo slično – arterijskih tromboza ima značajno manje za razliku od venskih tromboza kod kojih smo primetili da su u porastu. Znači, značajno je veći porast venskih tromboza sa svim posledicama“, naveo je Crnokrak.

Prema njegovim rečima, ugroženi su stariji pacijenti i oni koji inače imaju rizik od tromboze – pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti i nepokretni pacijenti.

Od početka godine u Kliničko-bolničkom centru „Bežanijska kosa“ pregledano je oko 12.000 pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari