Kragujevac: Kuvanje rakije sa gradonačelnikom 1Foto: Grad Kragujevac

Na platou ispred Šumadija sajma danas je, u okviru 13. Međunarodnog sajma turizma, održano tradicionalno takmičenje u kuvanju rakije Šumadijska čajanka.

U pripremanju šumadijskog čaja takmičilo se više od 30 ekipa, domaćina šumadijskih sela, a revijalno je učestvovalo i Odeljenje za poljoprivredu, ruralni razvoj i robne rezerve Gradske uprave.

Domaćin Šumadijske čajanke tradicionalno je bio gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

– Čajanka je način da sačuvamo našu tradiciju i kulturu, baštinimo vrednosti srpskog naroda i ono što na najbolji način opisuje srpskog seljaka. Uz dobru šljivu srpski narod se leči, rađa, proslavlja, tuguje, posebno uz šumadijski čaj koji u zimskim danima najbolje okrepljuje, kazao je gradonačelnik Dašić.

On je dodao da je ideja o ovoj manifestaciji došla od šumadijskih domaćina, proizvođača šljiva u okolnim selima.

Ove godine za Šumadijsku čajanku prijavio se najveći broj učesnika do sada što govori koliko dobrih domaćina u šumadijskim selima ima koji čuvaju srpsku tradiciju. Vruća rakija ili šumadijski čaj jeste naša tradicija i ono što smo nasledili od predaka, rekao je Bojan Pavlović, direktor GTO Kragujevac.

Pobednik ovogodišnje čajanke je ekipa iz Gornje Sabante, drugo mesto je osvojilo Botunje a treću poziciju domaćini iz Velikih Pčelica.

U kulturno- umetničkom delu programa nastupao je Srpski ansambl ’’Smilje’’.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari