Kragujevac: Na ugradnju kuka čeka se i tri godine, MR pregled dojki posle tri do deset meseci 1Foto: FoNet/SSP

Danas je krenuo tragom priča pacijenata da se na ugradnju kuka u UKC Kragujevac čeka i do tri godine i došli smo do zapanjujućih informacija samo sa zvaničnog sajta UKC-a.

Da liste čekanja na intervencije postoje odavno, svi znaju. Ipak ono što smo saznali sa sajta Univerzotetsko kliničkog centra Kragujevac, prevazišlo sve čaršijske priče.

Najduže se čeka na ugradnju endoproteze kuka. Sudeći po informacijama sa sajta UKC ukoliko je pacijent zakazao ovu vrstu intervencije 24. decembra 2018 godine, još nije stigao na red.

Intervencija ovom pacijentu biće izvršena u aprilu ove godine. Ukoliko su intervenciju zakazali u januaru, na novi kuk će morati da čekaju do jula 2024. godine.

Na listi čekanja, prema podacima sa sajta UKC Kragujevac, trenutno oko 12o pacijenata čeka ugradnju bescemntne proteze i skoro isto toliko hibridne.

Kragujevac: Na ugradnju kuka čeka se i tri godine, MR pregled dojki posle tri do deset meseci 2
Skrinšot sa sajta UKC Kragujevac

Na MR pregled dojki čeka se od tri do deset meseci, kako smo našli na listama čekanja objavljenim na sajtu UKC. Najduže će čekati izvesna pacijentkinja koja je zakazala ovu vrstu pregleda 29. septembra prošle godine, jer će na red stići tek u septembru ove.

U razgovoru sa pacijentom koji čeka na koronarografiju srca saznajemo da je ovu dijagnostičku intervenciju zakazao još početkom decembra prošle godine i da će na programu biti u junu ove godine.

“Zakazao sam koronarografiju jer mi je taj rezultat potreban za operaciju srčanih zalistaka. Nisam verovao da ću toliko čekati, a moji zdravstveni problemi su sve veći”, kaže sagovornik Danasa koji je želeo da ostane anoniman.

Na ugradnju kardioverter defibrilatora čeka se od tri do šest meseci. Otprilike isto toliko i na MR pregled abdomena.

Nekome kome je zdravlje ugroženo ovoliko vreme čekanja na pregled ili intervenciju otegne se kao gladna godina.

Iz Univerzitetsko kliničkog centra su nam potvrdili da postoje liste čekanja, ali i da su poslednje dve godine svi resursi usmereni na pomoć i lečenje pacijenata obolelih od kovida, koji su prioritet, ali da se rade hitni slučajevi.

Ono što je Danas uspeo nezvanično da sazna je da se pacijenti stavljaju na liste čekanja za različite intervencije, isključivo na osnovu medicinske dokumentacije. Njihovo zdravstveno stanje se prati od strane lekara, pa ukoliko dođe do pogoršanja bolesti, zauzimaju mesto pri vrhu liste ili budu operisani.

Inače, liste čekanja koje postoje na sajtu UKC Kragujevac, identične su sa listama koje objavljuje RFZO i uredno se ažuriraju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari