Kragujevački ekološki projekti vredni više od 300 miliona evra 1Ilustracija, Foto: EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

Zahvaljujući sredstvima nacionalnog programa Čista Srbija, Kragujevac će moći da realizuje tri značajna ekološka projekta.

Ekološki projekti su glavna tema kragujevačkog komunalnog razvoja. Realizacija nekih od predviđenih projekata je već počela.

Jedan od gorućih problema u Kragujevcu je izmeštanje postojeće deponije na novu lokaciju, inače ideja koja je prisutna već više deccenija. Planirana je izgradnja regionalne deponije sa spalionicom u selu Vitlište.

Do početka izgradnje nove deponije potrebno je završiti preparcelaciju, kao i eksproprijaciju zemljišta koja bi, prema očekivanjima gradskih čelnika, trebalo da bude okončana u naredna četiri meseca.

Njihov plan je i da postojeća deponija u naselju Jovanovac postane uređena zelena oaza, koju bi uvrstili u turističku ponudu grada.

Iz programa Čista Srbija, Kragujevac je dobio sredstva i za izgradnju kanalizacione mreže u dužini od 360 kilometara, kao i za izgradnju tri nova postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Za izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione mreže već su urađena geodetska snimanja, pa je u toku dostava građevinskog materijala za predviđene radove.

Izvođač radova na kanalizacionoj mreži je kineska kompanija CRBC, koja je već dostavila elaborat o izmeni saobraćaja u delovima grada gde uskoro započinju radove.

Prema izjavama Ivice Momčilovića, zamenika gradonačelnika, datih lokalnim medijima, građani bi mogli da očekuju da kanalizacionom mrežom budu podjednako pokriveni i uže gradsko jezgro, ali i prigradska naselja. Ovaj projekat finansira država sa 190 miliona evra.

Treći projekat finansiran iz programa Čista Srbija, tiče se izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kragujevcu, Batočini i Stragarima.

Novo postrojenje će, prema planu, biti izgrađeno u blizini postojećeg u Cvetojevcu, a koje je izgrađeno pre skoro tri decenije.

Novi ekološki projekti bi trebalo, kako očekuju gradske vlati, značajano da unaprede kvalitet života Kragujevčana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari