Kragujevački Fijat poziva radnike na razgovor 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Radnici „Fijat Krajsler automobili Srbija“, koji od početka ove godine imaju tek nekoliko radnih dana mesečno, dobijaju pozive na razgovor sa predstavnicima fabrike bez objašnjenja koji je povod za to, rečeno je danas agenciji Beta u Samostalnom sindikatu sestrinske kompanije „Fijat Plastik“.

Prema njihovom saznanju, Fijat će na tim razgovorima ponuditi radnicima dobrovoljni odlazak iz fabrike uz otpremninu ili, takođe, dobrovoljni odlazak na rad u fabrike automobila u Poljskoj i Italiji.

Zamenik predsednika Samostalnog sindikata Fijat Plastik Zoran Miljković je rekao za agenciju Beta da mu je nekoliko radnika FCA potvrdilo da su dobili pozive za sastanak sa predstavnicima FCA za sutra.

Miljković je rekao da se takvi pozivi od poslodavca očekuju i za radnike fabrike Fijat Plastik koja proizvodi branike za vozilo „500L“.

On je izrazio mišljenje da će uz smanjenje broja zaposlenih uz dobrovoljni odlazak jednog broja radnika i upućivanje drugih, takođe dobrovoljno, na rad u inostranstvo, FCA u Kragujevcu premostiti „tranzicioni period“ do početka priprema za proizvodnju električnog vozila u Kragujevcu najavljenog za 2024. godinu.

Radnici Fijatove fabrike u Kragujevcu od početka ove godine imaju tek nekoliko radnih dana mesečno i većinom vreme provode na plaćenom odsustvu.

Kako je ranije rečeno agenciji Beta u Samostalnom sindikatu FCA, proizvodni radnici će tokom ove sedmice, pošto obave posao oko kompletiranja vozila, odnosno tzv. čišćenja traka, ponovo otići na plaćeno odsustvo do 20. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari