Mlada pevačica Emeli de Forest, predstavnica Danske, pobedila je na 58. izboru za Pesmu Evrovizije, koje je održano u subotu u švedskoj Malme areni.


Emeli je u finalu pobedila sa pesmom „Only Teardrops“, koju su komponovali Lise Kable, Julija Fabrin Jakopsen i Tomas Stengord, osvojivši najveći broj glasova publike i stručnog žirija, odnosno 281 poen. Njena balada, začinjena vatrom, flautama i bubnjevima, Danskoj je donela treći trijumf na Pesmi Evrovizije, posle 1963. i 2000. godine.

„To je pesma o ljubavi, ratu i miru. Zavolela sam je čim sam je čula. Pesma nosi jedan dramatični osećaj i meni se jako sviđa zvuk flaute u njoj. Nadam se da ova pesma ljudima može da pruži nadu“, izjavila je pre takmičenja 20-godišnja pevačica.

Emili je od početka važila za favorita na kladionicama, a zanimljivo je da su domaći mediji poslednjih dana pisali kako je recept za uspeh – etno ritam i zvuke frule, „pozajmila“ od iskusnijeg evrovizijskog kolege, Željka Joksimovića, koji je sa numerama sličnog zvuka („Lane moje“ i „Nije ljubav stvar“) i sličnim scenskim nastupom oba puta bio među tri najbolja izvođača. Emili, inače, ne voli da nosi obuću, te je, poput prošlogodišnje pobednice Lorin, Evropu osvojila pevajući bosa, jer se, kako kaže, tako oseća bliže zemlji.

Emeli de Forest rođena je 1993. u Randersu u švedsko-danskoj porodici. Odrasla je u severnom delu Danske u malom gradu Marijager. Pohađala je umetničku školu, a već sa 14 godina obišla je Dansku sa škotskim muzičarem Frejzerom Neilom nastupajući na različitim festivalima, privatnim zabavama, u barovima izvodeći svoje numere i hitove Džonija Keša i „Nirvane“.

U Kopenhagen se preselila 2011. Do izbora za danskog predstavnika na Pesmi Evrovizije, radila je u pekari gde je prvi put i čula svoju pesmu na radiju. Izjavila je da je u srodstvu sa engleskom kraljevskom porodicom, budući da je jedan od potomaka sina kraljice Viktorije Edvarda VII. Ipak, danska štampa je dokazala da su njeni navodi netačni.

Najviše sluša rok i klasiku, a Kurta Kobejna i Kejt Buš izdvaja kao izvođače koji su najviše uticali na njen ukus. „Kurt Kobejn mi je velika inspiracija. Smatram da je on originalniji od svih drugih pevača i tačno može da se oseti svaka reč koju on kaže i svaki dah očaja koji izrazi u svojim pesmama.“ U slobodno vreme voli da čita knjige, gleda stare filmove i trči u šumi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari