Državna revizorska institucija podnela je Prekršajnom sudu u Nišu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv niškog vodovoda Naišus i odgovornih lica u tom javnom komunalnom preduzeću zbog više kršenja Zakona o javnim nabavkama, navodi se u najnovijem izveštaju revizora Državne revizorske institucije (DRI), koja je analizirala finansijsko i ostalo poslovanje niškog vodovoda u 2010. godini.


Prema izveštaju DRI, ključne nepravilnosti odnose se na podizanje bankarskih kredita, osiguranje imovine i zaposlenih i javne nabavke i održavanja dela opreme. U izveštaju se navodi da je u tom periodu niški Vodovod podigao kredite od 270 miliona dinara kod raznih banaka, ali bez sprovođenja tendera, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama. Kršenje Zakona o javnim nabavkama konstatovano je i u slučaju zaključenja devet ugovora bez sprovođenja postupka javnih nabavki sa „Dunav osiguranjem“ i drugim osiguravajućim kućama. Vrednost ovih ugovora je iznad 26 miliona dinara, što je 14 miliona više od sume predviđene Planom nabavki, što je takođe kršenje Zakona. U izveštaju se posebno navodi kršenje Zakona o javnim nabavkama u proceduri za popravku pumpi za vodu. Iako je Planom javnih nabavki za ovu namenu predviđeno 6,5 miliona dinara, kroz šest postupaka javnih nabavki potrošeno je 36 miliona dinara.

Državni revizori su takođe konstatovali da niški Vodovod nema Strategiju i proceduru za upravljanje rizikom, koje bi „ograničile rizik poslovanja na prihvatljiv nivo“, zbog čega je DRI preporučila preduzeću da to ispravi. DRI je preporučila Vodovodu da obezbedi i internog revizora, koji u vreme kontrole nije postojao. Izveštaj o reviziji finansijskog i drugog poslovanja JKP Naišus dostavljen je direktoru Aleksandru Mitiću, Upravnom odboru preduzeća, Skupštini grada Niša i Skupštini Srbije. Državni revizori do sada su kontrolisali još dva velika javna preduzeća u Nišu, JKP Medijana, koja se bavi održavanjem javne higijene i JKP Toplana, i zbog niza nepravilnosti takođe podneli prekršajne, ali i krivične i prijave za privredni prestup. Uskoro se očekuje i izveštaj o zakonitosti trošenja budžeta grada Niša, koji su revizori takođe proveravali.

„U skladu sa pravilnikom“

U izveštaju DRI navodi se i da je neto gubitak JKP Naišus u 2010. iznosio skoro 50 miliona dinara. Pored ostalog, u nizu navedenih troškova koje je Vodovod uknjižio navode se „troškovi transportnih usluga“ od 13,5 miliona dinara, koji podrazumevaju usluge fiksnih i mobilnih telefona, interneta i poštarine, i koji su u granicama planiranog Programa poslovanja. Troškovi „reklame i propagande“, koju je realizovao uglavnom beogradski Lobi PR i druga sredstva informisanja, iznosili su skoro 4,5 miliona dinara. Troškovi reprezentacije iznosili su 4,3 miliona dinara. Ovakvi troškovi su u skladu sa Pravilnikom o troškovima reprezentacije, reklame, propagande i informisanja, navodi DRI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari