sodroš ekološki protestfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Aktivisti Šodroš survivor kampa i Građanskog pokreta Bravo! podneli su danas krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv šest osoba koje smatraju odgovornim za, kako navode, nelegalnu seču na Šodrošu i Kameničkoj adi 22. i 24. marta ove godine.

Prijave su podnete za krivično delo nesavestan rad službi, a odnose se na vanredni inspekcijski nadzor koji su lica protiv kojih su prijave podnete izvršila 23. marta na pomenutom području.

Prjave su podnete protiv šumarsko lovne inspektorke Dragane Polić, inspektorke za zaštitu životne sredine Nataše Ružić, kao i zaposlenih i nadležnih u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode – Ilije Miljkovića, Alene Kiš, Olivera Fojkara i Nikole Stojnića.

Aleksandra Derušek je istakla da su u pitanju prve u nizu krivičnih prijava, jer je cilj da se na odgovornost pozovu svi koji odgovorni za vanredni inspekcijski nadzor u kojem je utvrđeno kako na posečenim stablima nije bilo duplji u kojima se gnezde ptice.

„Mi u priloženom materijalu imamo fotografije i snimke na kojima se vidi da su duplje na stablima postojale u momentu kada su oni bili tu i kada je sečeno. Ljudi su bukvalno poslati da ih ne vide, napisali su lažni izveštaj i zvanično ga objavili na sajtu pokrajinskog sekretarijata. Zbog nečinjenja i zloupotrebe položaja tražimo od tužilaštva da utvrdi odgovornost za tih šestoro ljudi“, navela je ona.

Jovana Radević je istakla kako se aktivisti nalaze u apsurdnoj situaciji u kojoj ukazuju na propuste sistema, dok im isti sistem to dokazivanje opstruiše, na njih vrši pritisak i prikazuje ih kao kriminalce.

„Na nas šalju policiju, koja često nema adekvatna obeležja, da nas tuče, gura, hapsi. Protiv nas se pokreću krivični i prekršajni postupci i u trenutnoj situaciji imamo preko stotinu što prekršajnih, što krivičnih prijava za period od godinu dana“, navela je Radević.

Aktivisti su precizirali da su današnje prijave nastavak akcije „Tragovima zločina“ u kojoj targetiraju institucije koje su „svojim nečinjenjem, zloupotrebama ili pogrešnim činjenjem“ dozvolile da se dogodi to što se dogodilo na Šodrošu i Kameničkoj adi, napominjući kako će uslediti i nove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari