Izveštaji o lovu na zaštićene vrste ptica na lokalitetu “Labudovo okno” u priobalju Dunava kod Bele Crkve su zabrinjavajući, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. U ovom periodu ptice ugrožavaju ribari sa motornim čamcima, a neizdrživ pritisak predstavlja dugotrajan i nekontrolisan lov i organizovano dovođenje stranih lovaca.

– Uz lov na guske u sumrak, kada sleću da spavaju na vodu, love se i patke i to bez znanja o vrstama koje su kod nas zakonom zaštićene. Ovakav krivolov se čak promoviše na DVD izdanju koje se može kupiti na našem tržištu i koji poziva lovce da na ovom mestu love, navodi Sandra Jovanović ispred DZPPS.

Prema podacima Društva, deo lovišta na toku Dunava nalazi se u zaštićenom području u Specijalnom rezervatu “Deliblatska peščara”, kao i istoimenom međunarodno značajnom vodenom staništu po Ramsarskoj konvenciji koje koristi JP “Vojvodinašume”, inače korisnik ribarskog područja, upravljač zaštićenog područja i korisnik šume.

– Da bi situacija bila još složenija, deo svojih lovišta ovde imaju lovačka udruženja “Bela Crkva”, “Veliko Gradište”, “Vojvoda Milenko – Požarevac” i “Kovin”. Na ptice se puca sa obe obale, kao i iz gustiša ade Čibuklije, Žilave i Zavojske, i sa vode, kaže Jovanovićeva.

– Trenutno dominiraju divlje guske, teško ih je pobrojati. Povećava se i broj lisastih gusaka, pored tršćaka dominiraju jata liski, prošarana gnjurcima, malim i velikim vrancima, ima ih oko 2.000. Riđoglavih patki je oko 2.500, a stotine patki čegrtuša i krdža hrani se i odmara u Dubrovačkom ritu. Posebnu atrakciju predstavljaju patke dupljašice i mali ronci, kao i ćubaste patke i šarene utve. Iznad vode patroliraju orlovi belorepani svih uzrasta, eje močvarice a video sam i prvog crnog orla, redovnog posetioca sa severa, kaže Ivan Đorđević iz ovog društva.



Jadranski migratorni put

Ovo područje odabrano je da bude jedno od pet oblasti u jugoistočnoj Evropi na kojima treba eliminisati štetan efekat lova, kako bi zaustavljanje ptica prilikom seobe bilo bezbedno. Projekat “Jadranski migratorni put”, u okviru koga se to radi, sprovodi nemačka Fondacija Euronatur uz podršku Mava fondacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari